20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σημαντική ενίσχυση της ανοσολογικής προστασίας με μια 4η δόση

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια τέταρτη δόση ενός εμβολίου mRNA ενισχύει σημαντικά την ανοσολογική προστασία από τον κορωνοϊό σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Lancet.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αντισώματα και τις κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε άτομα που είχαν προηγουμένως λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer και σε όσους είχαν λάβει δύο δόσεις από το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca συν ένα τρίτο εμβόλιο με BioNTech/Pfizer.

Στα μισά άτομα σε κάθε ομάδα χορηγήθηκε άλλη μια δόση Pfizer, στους άλλους χορηγήθηκε η ενισχυτική -μισή- δόση Moderna, περίπου 30 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση.

Τα αποτελέσματα της εκτεταμένης μελέτης COV-BOOST διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna είδαν τη μεγαλύτερη ενίσχυση στο ανοσοποιητικό τους κατά 16 φορές. Επίσης, σε σύγκριση με 28 ημέρες μετά το τρίτο τους εμβόλιο (όταν η ανοσολογική απόκριση είναι υψηλότερη), το ενισχυτικό της Moderna υπερδιπλασίασε κατά μέσο όρο το επίπεδο των αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας.

Υπήρξε επίσης μια σημαντική ενίσχυση στην ανοσία με μια τέταρτη δόση του εμβόλου BioNTech/Pfizer. Τα επίπεδα αντισωμάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 12 φορές σε σύγκριση με πριν από τη δόση και κατά περισσότερο από μιάμιση φορά σε σύγκριση με 28 ημέρες μετά την τρίτη δόση.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ένα ανώτατο όριο των επιπέδων αντισωμάτων από την ενισχυτική δόση και με τα δύο εμβόλια mRNA, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς οι χώρες συνεχίζουν να επεκτείνουν τα ενισχυτικά τους προγράμματα σε ηλικιωμένους και πιο ευάλωτες ομάδες, στις οποίες η μείωση της προστασίας ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους.

Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση σε ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, κανένα εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ως δεύτερο αναμνηστικό στον γενικό πληθυσμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό