16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σημαντική βελτίωση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με νέα δεδομένα οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη βαθμολόγηση των επιδόσεων που αφορούν στην ποιότητα ζωής μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας με δισκία κλαδριβίνης της Merck κατά το 1ο έτος.

Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες για την αξιολόγηση της κατάστασης κινητικότητας και αναπηρίας των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης έδειξαν ότι το όφελος της θεραπείας, διατηρήθηκε και μετά τον τελευταίο κύκλο θεραπείας, ενώ η ανάγκη για χρήση αναπηρικού αμαξιδίου ή περιπατητικών συσκευών μειώθηκε. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 37ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS).

«Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν ότι η επίδραση μιας θεραπείας δεν προκύπτει μόνο από τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών ή των αιματολογικών εξετάσεων. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος στη σωματική και ψυχική ευεξία είναι εξίσου σημαντικός», ανέφερε η καθηγήτρια Jeannette Lechner-Scott, PhD, μέλος του Βασιλικού Αυστραλιανού Κολλεγίου Ιατρών (FRACP), ανώτερο εξειδικευμένο μέλος προσωπικού του Τμήματος Νευρολογίας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, στην Αυστραλία.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CLARIFY-MS για την ποιότητα ζωής, τα δισκία κλαδριβίνης επηρεάζουν θετικά αυτές τις μετρήσεις σε αρκετά πρώιμο στάδιο του κύκλου θεραπείας». Να σημειώσουμε ότι στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τελικά δεδομένα από τη φάσης IV μελέτη παρακολούθησης CLASSIC-MS, τα οποία έδειξαν ότι 90% των ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης, δεν χρειάζονταν αναπηρικό αμαξίδιο ή να παραμείνουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι. Επιπλέον, 81,2% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης δεν χρειάστηκαν περιπατητική συσκευή.

Επιπροσθέτως, σε μια ανεξάρτητη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια Adi Vaknin-Dembinsky, ιατρό, PhD, Ανώτερη Νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, αξιολογήθηκε η αντισωματική ανταπόκριση μετά από έναν πλήρη εμβολιαστικό κύκλο κατά της COVID-19 με το εμβόλιο mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε υγιείς συμμετέχοντες και σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία ή λάμβαναν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης ή ιντερφερόνη βήτα-1α).

Επιβεβαιώνοντας τα δεδομένα που είχαν αναφερθεί νωρίτερα, τόσο οι ασθενείς που είχαν λάβει δισκία κλαδριβίνης όσο και οι ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί ιντερφερόνη βήτα-1α και εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 με το εμβόλιο mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech παρουσίασαν θετική ορολογική ανταπόκριση, παρόμοια με εκείνη των υγιών συμμετεχόντων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό