17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της φορολογίας

Ειδήσεις Ελλάδα

ΠεριεχόμεναI. Πρόλογος της κατόχου της έδρας καθηγήτριας κυρίας Κατερίνας ΣαββαΐδουII. Εξελίξεις στον τομέα της φορολογίας στην ΕΕ (ανά θεσμικό όργανο)Α. Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήA.1 Προτάσεις Οδηγιών και άλλες ενέργειεςΑ.2 Διαδικασίες παραβάσεων και παραπομπές στο ΔΕΕΒ. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΓ. Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΔ. Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ)Ε. Εθνικές ΠρωτοβουλίεςIII. Εξελίξεις στον τομέα των Κρατικών ΕνισχύσεωνIV. Δράσεις του ΟΟΣΑV. Δράσεις του ΟΗΕVI. Επισκόπηση αρθρογραφίας σε επιστημονικά περιοδικάΑ. Ελληνική αρθρογραφίαΒ. Ξενόγλωσση αρθρογραφία

Πρόλογος της κατόχου της έδρας καθηγήτριας κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της φορολογίας. Ειδικότερα εκδόθηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου όσον αφορά την αξιολόγηση και τον προσδιορισμό της ισοδυναμίας των πληροφοριών στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών κράτους μέλους και μιας δικαιοδοσίας εκτός Ένωσης. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια συνοπτική έκθεση σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT), καθώς και προτάσεις για την ολοκληρωμένη αναμόρφωση του συστήματος της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ.

Πέραν αυτών των εξελίξεων, ιδιαίτερα σημαντική είναι, μεταξύ άλλων, η έγκριση κανόνων για τον εντοπισμό κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο διάλογος επί των προτάσεων ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή (“ViDA”), η έγκριση της Οδηγίας DAC8 (Crypto-Assets Reporting) από τους Υπουργούς της ΕΕ και η ψήφιση θέσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη δημοσίευση πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους νέους κανόνες «FASTER» για την παρακράτηση φόρων στην Ε.Ε.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροαποφυγής σημαντική είναι η παραπομπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Βελγίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μεταφορά των κανόνων ΕΑΕ στο εθνικό δίκαιο σύμφωνα με την οδηγία κατά της φοροαποφυγής (οδηγία (ΕΕ) 2016/1164).

Καλή ανάγνωση και να είστε όλοι καλά!

Κατερίνα Σαββαΐδου

Δείτε το 19ο Newsletter από εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό