24 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Σε τι ελπίζει ο Κασσελάκης, πού επενδύει ο Μητσοτάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε δραστήριος έως υπερκινητικός την πρώτη εβδομάδα της ηγεσίας του. Συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, όρισε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου τον δικηγόρο και στενά συνδεδεμένο με τον Παύλο Πολάκη κ. Μανώλη Καπνισάκη, ανέθεσε στην κυρία Δώρα Αυγέρη καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου, διατήρησε στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον κ. Σ. Φάμελλο, συμφώνησε με τον Νίκο Παππά τον ρόλο που θα διαδραματίσει στη νέα εποχή, όρισε τον Γιώργο Τσίπρα συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτε, παραμένει άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του και βεβαίως συναντήθηκε με τον βασικό του υποστηρικτή Παύλο Πολάκη, συζητώντας μαζί του το ενδεχόμενο να αναλάβει ρόλο υπερσυντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου, ιδιαιτέρως της προσπάθειας αποδόμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών του.

Μετασεισμοί στην Κουμουνδούρου

Σχεδόν ταυτόχρονα επιχείρησε να προσεγγίσει τη συνυποψήφιά του κυρία Εφη Αχτσιόγλου, αλλά εκείνη αρνήθηκε σχεδόν απαξιωτικά οποιονδήποτε ρόλο, δίδοντας την εντύπωση ότι η σύγκρουση μαζί του παραμένει ενεργή και προφανώς θα έχει συνέχεια, όπως φανέρωσαν και οι απολύτως αρνητικές δηλώσεις τόσο του Νίκου Φίλη όσο και του Πάνου Σκουρλέτη. Εν τω μεταξύ άρχισαν οι αποχωρήσεις στελεχών και η διάσπαση προπαρασκευάζεται και κατά τα φαινόμενα θα επέλθει στο συνέδριο  του κόμματος, όποτε αυτό διεξαχθεί, πιθανότατα από το νέο έτος καθώς η εκδοχή του Νοεμβρίου μάλλον εγκαταλείπεται. Την ίδια ώρα φαίνεται να προπαρασκεύασε την επιστροφή του εμπνευστή της Συμφωνίας των Πρεσπών κ. Ν. Κοτζιά και κατά περίεργο τρόπο ο ορκισμένος εχθρός του Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγκαλιά με τον Αποστολάκη προτρέποντάς τον να εξοντώσει τους αρουραίους.

Οι πρώτες κινήσεις  του νέου αρχηγού

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης συνέχισε να κινείται στους δρόμους, να συνομιλεί και να φωτογραφίζεται με όλους, επιβεβαιώνοντας τους πάντες ότι θα πολιτευτεί διαφορετικά, δημιουργώντας συνεχώς εικόνες, μικρά και μεγάλα γεγονότα για  τα συνεργεία της ΤV που τον συνοδεύουν στο κάθε του βήμα. Οι ενθουσιασμένοι οπαδοί του δηλώνουν ότι θα συγκροτήσει ισχυρή ομάδα στο Κοινοβούλιο και ο ίδιος θα αποκαλύπτει όσα υποτίθεται θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης, πηγαίνοντας παντού και διαδηλώνοντας τόσο το ενδιαφέρον του όσο και την καταγγελία για τα κακώς κείμενα. Χαρακτηριστική υπήρξε η επίσκεψή του ένα ειδικό σχολείο παιδιών με αναπηρία, όπου άκουσε τα προβλήματα και δήλωσε πρόθυμος να τα λύσει προσωπικά με τον δικό του τρόπο, αναζητώντας πόρους και κτίρια ανετότερα, μπερδεύοντας όμως την πολιτική με τη φιλανθρωπία.

Θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Κασσελάκης κινείται εκτός του τυπικού ελληνικού πλαισίου πολιτικής συμπεριφοράς. Εισάγει νέους τρόπους επαφής και επικοινωνίας, αν και πολλές φορές ξεφεύγει. Τα επινίκια το βράδυ του εκλογικού θριάμβου έμοιαζαν σε ορισμένες περιπτώσεις με παρωδία και οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του επίσης απλοϊκές, υπεραπλουστικές.

Τα πρώτα μηνύματα  των δημοσκοπήσεων

Οπως σχολίασε ένας από τους παλαιούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, «έχουν μαζευτεί γύρω του όλοι οι γίγαντες της επικοινωνίας, αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι δεν έχει περίοδο χάριτος και πως κρίνεται διαρκώς». Ενας άλλος σχολίαζε ότι «δεν πέφτει έτσι ο Μητσοτάκης» και επέμεινε πως «αν συνεχίσει έτσι χωρίς βαθιές επεξεργασίες και ολοκληρωμένες θέσεις για τη χώρα, θα βρεθεί γρήγορα προ αδιεξόδων». Ηδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν εκείνους που έλεγαν ότι «το ρεύμα που δημιούργησε ο κ. Κασσελάκης εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα διαπεράσει και την κοινωνία». Και το κόμμα που χτίζει, όπως και το κράμα των ιδεών που τον συνοδεύει, αυτό το μείγμα λαϊκισμού, ιδιότυπου πατριωτισμού και απολίτικης νεωτερικότητας, δεν οικοδομεί προς το παρόν προοπτική ανάκτησης της εξουσίας, όπως ο ίδιος υπόσχεται.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρωθυπουργός, παρότι πολλαπλά πιεσμένος από τα πλημμυρικά επεισόδια και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δεν νιώθει απειλούμενος από την εκλογή Κασσελάκη και τη διαφαινόμενη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους στενότερους των υπουργών του, δεν θεωρεί απειλή τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατ’ αυτόν δεν συγκροτεί αξιόπιστη αντιπολίτευση, ικανή να αντιπαρατεθεί σε βάθος και να αποτελέσει εναλλακτική εξουσίας. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τους στενότερους των συνεργατών του στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ανησυχούσε αν υπήρχε προοπτική συνένωσης των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και δημιουργίας ενός νέου φορέα ενοποιημένης Κεντροαριστεράς. Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα και μάλλον δεν θα συμβεί γιατί λείπουν οι προσωπικότητες που θα επιτύγχαναν μια τέτοια σύμπραξη. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ιστορικά  η Κεντροαριστερά ενοποιήθηκε και κατέστη ισχυρή δύναμη εξουσίας μόνο υπό την ηγεσία ξεχωριστών πολιτικών προσώπων.

Οι σχεδιασμοί  του Μαξίμου

Η αλήθεια είναι ότι στην τρέχουσα συγκυρία ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά και πολιτεύεται σε περιβάλλον ακραίων αντιφάσεων. Εχουν επιπέσει επί της κεφαλής του όλα τα δεινά του κόσμου τούτου και ταυτόχρονα έχει την τύχη να στέκεται απέναντί του μια απολύτως ασθενής αντιπολίτευση. Ο ίδιος, όπως τον είδαν ισχυροί επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες στην πρόσφατη συνάντησή του με ανώτερα στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών από τα οποία διεκδίκησε και έλαβε υπόσχεση βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, δείχνει «βαθιά συνειδητοποιημένος και σταθερά προσανατολισμένος σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις«. «Είναι πλήρως συνειδητοποιημένος για τις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις και αποφασισμένος να πράξει τα δέοντα» επέμεινε ένας εκ των παρευρισκομένων στη συνάντηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε απέναντί μας έναν συγκροτημένο πολιτικό, έτοιμο και ικανό να επιχειρήσει μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα». Οι υπουργοί επίσης μεταφέρουν αντιστοίχως ότι «η κυβέρνηση προσεχώς οδεύει σε μέτρα και πολιτικές γενικευμένης ανασυγκρότησης του κράτους, με μεταρρυθμίσεις και νομιμότητα παντού». Στα παραπάνω συμπυκνώνεται το «νέο δόγμα Μητσοτάκη» στη δεύτερη τετραετία. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω αναδεικνύουν ως μείζονα και δηλωτικά της νέας προσπάθειας τα αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης, όσα προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης για την εμπέδωση της νομιμότητας μέσω της εκτέλεσης των ποινών και εκείνα να που συνδυαστικά επεξεργάζεται ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανθεκτικότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας, την αναγέννηση και προστασία των δασών, τη χωροταξία και την εξασφάλιση της διεκδικούμενης ενεργειακής αυτονομίας. Και βεβαίως τα στοιχεία ευελιξίας και ενίσχυσης των αμοιβών που πρόσφατα εισήγαγε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην αγορά εργασίας και τα οποία εκθειάζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν αρκεί μόνο  η επικοινωνία…

Οπως και να έχει, ο κ. Μητσοτάκης εκθέτει και εφαρμόζει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχήμα οικονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής, στηριγμένο σε διακηρυγμένους σκοπούς και συγκεκριμένες επιδιώξεις. Συμπληρώνεται δε από ποσοτικούς στόχους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τη δομή και τις προτεραιότητες του σχήματος πολιτικής Μητσοτάκη, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως έχει αρχή, μέση και τέλος. Υπό αυτή την έννοια η αντιπαράθεση μαζί του δεν μπορεί να γίνει μόνο με όρους επικοινωνίας. Χρειάζεται σχέδιο και πρόταση συγκροτημένη, που επί του παρόντος δεν φέρει ο κ. Κασσελάκης…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό