23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σε συναγερμό ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις συγκρούσεις με Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι προσπάθησαν επίσης να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο πάνω από το βασίλειο προς το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Να σημειωθεί πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, που οδήγησαν στον πόλεμο, έγιναν σε μία περίοδο προσέγγισης του Ριάντ με το Τελ Αβίβ με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων. Υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δύο χώρες οδηγούνται σε μία συμφωνία, η οποία δεν περιελάμβανε ως προϋπόθεση την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Τέσσερις Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μάχες με τις δυνάμεις Χούθι στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Τζαζάν, στα σύνορα με την Υεμένη, ανέφεραν οι ιδιες πηγές.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς αυξάνει την ένταση σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτησαν επίσης έναν πύραυλο στο σαουδαραβικό έδαφος που εκτόξευσαν οι Χούθι τις τελευταίες εβδομάδες. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Είναι οι πρώτες γνωστές απώλειες στον σαουδαραβικό στρατό από τότε που επιτεύχθηκε μια δοκιμαστική εκεχειρία με τους Χούθι τον περασμένο Απρίλιο. Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο προσπαθούσε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τους αντάρτες, που ξεκίνησε το 2015.

LIVE: Το Ισραήλ χτυπάει το κέντρο βάρους της Χαμάς στη Γάζα – Όλες οι εξελίξεις

Οι απειλές του Ιράν για νέα μέτωπα

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν νέα μέτωπα κατά των ΗΠΑ εάν συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ. Η περιοχή του Κόλπου φιλοξενεί αρκετές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και το Πεντάγωνο έχει μεταφέρει δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Η Σαουδική Αραβία έχει ασκήσει έντονη κριτική στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα,  που ξεκίνησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, κατά τις οποίες σφαγιάστηκαν πάνω από 1.400 άμαχοι.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν την εκτόξευση ενός μπαράζ πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Χούθι προς το Ισραήλ στις 19 Οκτωβρίου, που σύμφωνα με το Πεντάγωνο αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πρωτόκολλα του στρατού

Ένας από αυτούς τους πύραυλους αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας και έπεσε εντός του εδάφους του βασιλείου, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δεν είχαν προηγουμένως αποκαλύψει τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας. Πρωτόκολλα που συνδέονται με μια αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας έχουν ενεργοποιηθεί σε όλους τους κλάδους του σαουδαραβικού στρατού μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων Χούτι, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Ενώ οι Χούθι δεν έχουν πλήξει ποτέ στόχους τόσο μακριά όσο το Ισραήλ, έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με drone και πυραύλους πολύ πέρα από το έδαφος που κατέχουν – συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας το 2019, όταν έκοψαν για λίγο τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου. Η οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι.

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ υψηλός», προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν το μήνα σε ταξιδιωτική οδηγία για την περιοχή. Ενώ οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Σαουδική Αραβία παραμένουν αμετάβλητες από τον Αύγουστο, το Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύει τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν εντός 10 χιλιομέτρων (6,2 μίλια) από τα σύνορα με την Υεμένη.

Η σύνδεση των Χούθι με Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και συζήτησε τις συνέπειες από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την κατάσταση στην Υεμένη.

Οι Χούθι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Στις 11 Οκτωβρίου, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντέλ Μαλέκ αλ – Χούθι, καταδίκασε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία για την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και απείλησε να ανταποδώσει τις ΗΠΑ με «όλες τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό