20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε σταυροδρόμι Fed και ΕΚΤ – Έρχονται αποφάσεις για το κόστος δανεισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών επλήγη από την αργοπορημένη αντίδρασή τους στην εκτίναξη του πληθωρισμού

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν πόσο περισσότερο πρέπει να αυξήσουν το κόστος χρήματος για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών, προσπαθώντας να μην ρίξουν τις οικονομίες τους σε γκρεμό και να μην σπρώξουν το τραπεζικό σύστημα -που ήδη τρίζει- σε κρίση.

Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πλησιάζουν στο τέλος της πιο απότομης εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, τα σκληρά διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος θα βαρύνουν πολύ τις αποφάσεις για το πότε και το πού θα κορυφώσει το κόστος δανεισμού.

Ήδη, η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών επλήγη από την αργοπορημένη αντίδρασή τους στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Για αυτό και τώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να αποφύγουν τα λάθη των προκατόχων τους.

Για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αυτό σημαίνει να αποφύγει την νομισματική πολιτική «stop-go» που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τη δεκαετία του 1970, πολεμώντας πότε την υψηλή ανεργία και πότε τον υψηλό πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα θέλει να επαναλάβει τις στροφές της πολιτικής που έγιναν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις παρερμηνεύτηκαν το 2008 και το 2011.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα ανεβάσουν τα επιτόκια πιο ψηλά, το πόσο καιρό θα τα κρατήσουν σε αυτά τα επίπεδα είναι ένα ερώτημα που ακόμη και οι αξιωματούχοι τους δυσκολεύονται να απαντήσουν. Όπως σημειώνει το Bloomberg, κανείς δεν ξέρει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να περιοριστεί ο επίμονος πληθωρισμός στις υπηρεσίες ή πόσο γρήγορα η πιστωτική σύσφιγξη θα πλήξει τη ζήτηση.

Περισσότερα στο moneyreview.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό