23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε στάσιμα επίπεδα έκλεισαν S&P 500 και Dow Jones

Ειδήσεις Ελλάδα

O S&P 500 και ο Dow Jones έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση σε στάσιμα επίπεδα χωρίς κατεύθυνση, παρότι σε μηνιαία βάση οδεύουν προς τα μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια του 2023.

Ο Dow ενισχύθηκε 13,44 μονάδες ή 0,04% κλείνοντας στις 35.430,42 μονάδες, ενώ S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.550,58 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε 0,16% στις 14.258,49 μονάδες.

Χάρη στην εντυπωσιακή άνοδο του Νοεμβρίου, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται μόλις μία ανάσα από τα υψηλά έτους που άγγιξαν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Dow θα πρέπει να αυξηθεί μόλις κατά 0,5% για να αγγίξει νέο υψηλό για το 2023. Οι S&P 500 και Nasdaq θα χρειαστεί να ενισχυθούν 1% έκαστος για να αγγίξουν νέα υψηλά για φέτος.

Η μετοχή της General Motors ενισχύθηκε 9,4% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ.δολαρίων και αύξησε το μέρισμά της, ενώ η NetApp σημείωσε κέρδη περίπου 15% καθώς ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,3% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο, στηρίζοντας τις μετοχές.

Ιδιαίτερη ευφορία προσέφεραν και τα καλύτερα απ΄ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% αντί για 4,9% στο τρίτο τρίμηνο.

«Ενδεχομένως η αγορά να θέλει λίγο χρόνο για να χωνέψει όλα αυτά τα κέρδη και δεν θα με ξάφνιαζε εάν αυτό συμβεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Ιστορικά πάντως, ο Δεκέμβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας του έτους, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η άνοδος», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research.

Σύμφωνα με τον Άνταμ Τέρνκουιστ, στρατηγικό αναλυτή της LPL Financial, ο S&P 500 θα μπορούσε να φθάσει τις 4.600 μονάδες έως τα τέλη του έτους.

Οι traders θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει ολοκληρωθεί και ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα, ενδεχομένως και την επόμενη Άνοιξη. Ωστόσο, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι οι αυξήσεις των επιτοκίων, εάν ο πληθωρισμός δεν συνεχίσει την καθοδική του πορεία.

Το Νοέμβριο, ο S&P 500 και ο Dow έχουν καταγράψει μέχρι στιγμής άνοδο 8,5% και 7,2% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 10,9%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό