20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε περίπου έναν χρόνο θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Αθανασίου, European Medicines Agency και μέλος της PDCO και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην εμπειρία της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μπορούσαν οι γιατροί από όλον τον κόσμο να επικοινωνούν με στόχο την καταπολέμηση του ιού. Όπως είπε, «είναι σημαντικό για την ιατρική επιστήμη να εργάζεται με βάση την τεκμηρίωση αλλά σε περιπτώσεις που αυτή δεν υπάρχει, η ανταλλαγή απόψεων είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο» ενώ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ποιοτικής φροντίδας και στην συνεργασία γιατρού – ασθενούς, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της υγείας.

Η κ. Γκάγκα μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει όσο θα έπρεπε. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, τόνισε ότι πηγαίνει καλά και σε έναν περίπου χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε όλες οι εξετάσεις και το ιστορικό των ασθενών να βρίσκεται συγκεντρωμένο και να είναι προσβάσιμο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center Nick Guldemond επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή για μία νέα συνεκτική στρατηγική στον τομέα της υγείας που θα συνδυάζει τα δεδομένα, τις υπηρεσίες, τις ευθύνες των παρόχων και άλλα στοιχεία. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο στην πορεία των ασθενών, αλλά θα έχει παράλληλα και οικονομικό όφελος ενώ θα βοηθήσει και τους ίδιους τους γιατρούς. Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καλά στοιχεία κάθε χώρας που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει και να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Μιλώντας για την Ολλανδία, τόνισε ότι ενώ υπάρχει ένα πολύ προωθημένο σύστημα δεδομένων και πληροφοριών, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η σύνδεση τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Ενώ, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στην χρηματοδότηση της υγείας όπου θα μετράει η ποιότητα της υγείας και της φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην σημασία τα δεδομένα που υπάρχουν να αξιοποιούνται και να αξιοποιούνται σωστά, αλλιώς, όπως τόνισε «είναι σαν να μην έχουμε».

Έκανε λόγο για κατακερματισμό των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και αλλού και πρέπει να συγκεντρωθούν όλες μαζί.

Επιπλέον ο κ. Σουλιώτης, αναφέρθηκε στην θέση που κατέχει η Ελλάδα σε μία σειρά από δείκτες όπως η προσωποποιημένη περίθαλψη ή η συνέχεια των πολιτικών και η συνεργασία λέγοντας ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που να βασίζονται στην τεκμηρίωση και επισήμανε την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι ελλιπής στη χώρα μας τονίζοντας, ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό