16.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σε ισχύ από σήμερα ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου η υπηρεσία του Ελληνικού Ενεργειακού Διαμεσολαβητή, όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής μεσολαβεί προκειμένου να διευκολύνει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών/πελατών ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και προμηθευτών και διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Αντικείμενο ενεργειακής διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν, ενδεικτικά, οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους της κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού κτλ.

Η υποβολή αίτησης του καταναλωτή για διαμεσολάβηση γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ENOMOS (Energy Ombudsman Operating System) που έχει αναπτύξει η ΡΑΑΕΥ για τον σκοπό αυτό.

Προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης διαμεσολάβησης είναι:

Η προηγούμενη υποβολή παραπόνου στην εφαρμογή www.myrae.gr το οποίο δεν τελεσφόρησεH διαφορά να εμπίπτει στις αποδεκτές κατηγορίες διαμεσολάβησηςΗ αποδοχή εξέτασης της διαφοράς από τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής ολοκληρώνει τη διαδικασία της επίλυσης της διαφοράς μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή/διαχειριστή εντός διαστήματος 90 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε τον πλήρη φάκελο της αναφοράς/καταγγελίας.

Η λύση που θα προτείνει είναι στην απόλυτη ευχέρεια των δύο μερών να την αποδεχτούν ή όχι. Στην περίπτωση αποδοχής υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο πρακτικό συμβιβασμού εκτελεστού τύπου και διαγράφονται οι όποιες απαιτήσεις. Στις περιπτώσεις που δεν γίνονται αποδεκτές οι συστάσεις του ενεργειακού διαμεσολαβητή θα επεμβαίνει η ΡΑΑΕΥ με ρυθμιστικά μέτρα για να διορθώσει πιθανές παθογένειες.

Ως Ενεργειακός Διαμεσολαβητής ορίστηκε από την Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ ο αναπληρωτής καθηγητής και μέλος της, κ. Κομνηνός Κόμνιος. Το έργο του μονοπρόσωπου αυτού θεσμού θα υποστηρίζεται από συνεργάτες της Διεύθυνσης Λιανικής και Καταναλωτών του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.

Σημειώνεται πως όλη η διαδικασία προσφέρεται δωρεάν για τους καταναλωτές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό