18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σε «ερωτηματολόγιο τρόπου διαβίωσης» θα κληθούν να απαντήσουν όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο φορολογούμενος που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, θα λάβει μέσω mail ή και δια ζώσης ένα έντυπο 14 ερωτήσεων στις οποίες πρέπει να απαντήσει

Με ένα έντυπο 14 ερωτήσεων θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να επιταχύνει και να ολοκληρώσει έως το φθινόπωρο, που έχει τεθεί ως στόχος της, τον έλεγχο-μαμούθ που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά τη διασταύρωση εισοδημάτων και δαπανών σε όλους τους φορολογούμενους που δηλώνουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο φόρος που πληρώνουν, ανέρχεται σε μόλις 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε το 5% των συνολικών εσόδων από φόρο εισοδήματος. Στη φαρετρα της ΑΑΔΕ για να… ξεσκεπάσει τυχόν κρυμμένα εισοδήματα μπαίνει το «ερωτηματολόγιο τρόπου διαβίωσης».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, με το που θα εκδοθεί η εντολή ελέγχου για κάποιο ή κάποια φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, λαμβάνει μέσω mail ή ακόμη και δια ζώσης ένα έντυπο 14 ερωτήσεων. Η Αρχή του ζητεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 5-10 ημερών – παρότι τα πράγματα είναι αρκετά ελαστικά – να τις απαντήσει, προκειμένου να καθορίσει το ύψος των δαπανών του συγκεκριμένου φορολογούμενου για τα έτη για τα οποία ελέγχεται. Στη συνέχεια, η Αρχή θα αντιπαραβάλει τις δαπάνες με τα δηλωθέντα εισοδήματα και θα καταλάβει αν ο φορολογούμενος ζει ή όχι πάνω από τις… δηλωμένες δυνάμεις του.

Όπως φαίνεται στο έντυπο (ΕΔΩ), στο πρώτο τμήμα του εντύπου ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει βασικές πληροφορίες για τον ίδιο-στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και για την/τον σύζυγό εφόσον είναι έγγαμος/η και τα παιδιά του εφόσον υπάρχουν. Συμπληρώνει επίσης και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου του.

Το δεύτερο τμήμα είναι και το κυρίως πιάτο των ερωτήσεων διαβίωσης και ο ελεγχόμενος πρέπει να απαντήσει :

Αν φιλοξενήθηκε τα έτη που ελέγχεται και από ποιους
Εφόσον είναι διαζευγμένος, αν πληρώνει διατροφή και ποιο το ύψος της
Τους αριθμούς παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύριες και δευτερεύουσες)
Τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
Τις μεταβολές (αγορές, πωλήσεις, κληρονομιές) στην περιουσία του
Τις εισφορές που κατέβαλε , υποχρεωτικές και μη, σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, οργανώσεις κτλ.
Αν διαθέτει ή όχι πιστωτική κάρτα
Αν έλαβε οποιοδήποτε είδος δανείου
Τα ασφάλιστρα που πλήρωσε για τα οχήματα που έχει στην κατοχή του
Αν έχει κάποια ασφάλεια (ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης)
Αν έχει ασφαλίσει τα ακίνητα του
Αν πληρώνει δίδακτρα
Τυχόν άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους
Τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών

Γίνεται σαφές πώς με όλες αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ότι κάποιος έχει δαπάνες 15.000 ευρώ, ενώ δηλώνει εισοδήματα 9.500 ευρώ.  Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αρνηθεί να απαντήσει στο έντυπο, δεν υπάρχουν κυρώσεις. Απλά η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει τα στοιχεία μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες με τις οποίες επικοινωνεί. Φυσικά στα… βιβλία της ο φορολογούμενος θα καταγραφεί ως μη συνεργάσιμος και εξαιτίας αυτού να… διευρυνθεί και το πεδίο ελέγχου του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό