20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σε επιφυλακή για κρούσματα και αλκοόλ

Ειδήσεις Ελλάδα

«Βουλιάζει» η Πάτρα το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τους καρναβαλιστές που αναμένεται να δώσουν το «παρών» σήμερα, Κυριακή (17/3) στη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου να υπολογίζονται να φτάσουν τους 70.000.

Όσο πιο μεγάλη όμως η προσέλευση του κόσμου, τόσο μεγαλώνει και ο… πονοκέφαλος στους ειδικούς, που βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας υπό τον φόβο έξαρσης κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών όπως ο κορονοϊός, η γρίπη αλλά και η μηνιγγίτιδα.

Μάλιστα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικά σημεία σε όλη την Πάτρα, εκτός από τη χορήγηση προληπτικής θεραπείας παράλληλα παρείχαν ενημέρωση για τη μηνιγγίτιδα στην κοινότητα και τις τοπικές Αρχές. Οι Αρχές και ο ΕΟΔΥ αναμένεται να παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, έτσι ώστε να ενημερωθούν αμέσως αν εμφανιστεί άλλο κρούσμα μηνιγγίτιδας και αν τυχόν χρειάζεται να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Πάτρα. Τα κλιμάκια παρέμειναν έως την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα επιστρέψουν μετά το Πατρινό Καρναβάλι.

Ο «πονοκέφαλος» της μηνιγγίτιδας

Να θυμίσουμε πως η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ έχει επικεντρωθεί στην Πάτρα μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 20χρονο φοιτητή, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και αποτελεί το τρίτο κρούσμα της φοιτητικής κοινότητας που προσβάλλεται από τον ιό.

Μάλιστα εξαιτίας της συγκεκριμένης μόλυνσης εμβολιάστηκαν κατά της μηνιγγίτιδας 20 άτομα από το στενό κύκλο του φοιτητή αλλά και των άλλων δυο κρουσμάτων, οι οποίοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των επαφών τους, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η χορήγηση αντιβιοτικών χημικών φαρμάκων κατά της μηνιγγίτιδας σε τουλάχιστον 3.000 επαφές, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου για το Πατρινό Καρναβάλι.

«Αγγίζουν» τα 300 τα περιστατικά μέθης – Δέκα στο νοσοκομείο

Την ίδια ώρα, πολλά είναι και τα περιστατικά μέθης που έχει αντιμετωπίσει ο Ερυθρός Σταυρός και οι 200 εθελοντές του, τα οποία χθες το βράδυ ανήλθαν στα 246, με τα πέντε από αυτά να κρίνεται απαραίτητο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τα περιστατικά που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν φτάσει συνολικά στα 291, καθώς πέραν των περιστατικών μέθης, σημειώθηκαν και τραυματισμοί, ενώ συνολικά οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ανέρχονται στους δέκα.

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν στήσει επιχειρησιακό κέντρο στην πλατεία Γεωργίου προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειαστούν τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με την 6η Υγιειονομική Περιφέρεια.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι διασώστες θα παραμείνουν στην πλατεία έως το ξημέρωμα της Δευτέρας και αφού σιγουρευτούν ότι πλέον δεν είναι απαραίτητοι.

Σημειώνεται ότι σε εφημερία θα βρίσκονται μέχρι και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας και τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, το «Άγιος Ανδρέας» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

43 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Επίσης, αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η Αστυνομία στην Πάτρα και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους, για την αποτροπή κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και καταπολέμησης του παραεμπορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την πρώτη ημέρα της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ελέχθησαν 1.052 άτομα, εκ των οποίων 124 προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα, όπου συνελήφθησαν τελικά 43 άτομα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 30 άτομα για κατοχή ναρκωτικών, έξι για υπαίθριο εμπόριο, διότι δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια, πέντε άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί βεγγαλικών, ένα άτομο για κλοπή και ακόμη ένα άτομο για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στην Πάτρα και τα μέτρα της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα, για την ασφαλή προσέλευση και αναχώρηση των επισκεπτών, θα συνεχιστούν και σήμερα, Κυριακή (17/3).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό