25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σε διαδοχικές φάσεις η επαναφορά στην κανονικότητα

Ειδήσεις Ελλάδα

Βήμα – βήμα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, θα συντελείται η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην κανονικότητα.

Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την μετάβαση στην κανονικότητα τελεί υπό επεξεργασία, ωστόσο όπως διαμηνύεται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη η απεμπλοκή από τα μέτρα προϋποθέτει ευλαβική τήρησή τους από τους πολίτες στην παρούσα φάση.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου και όχι στη φάση χαλάρωσης και με γνώμονα αυτό γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη συμμόρφωση των πολιτών» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ερωτηθείς για τον ορίζοντα χαλάρωσης των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να απλωθεί σε βάθος χρόνου η κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το σύστημα υγεία».

«Αυτό το καταφέραμε σε πρώτη φάση και με αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά, καθώς αναμένεται να νοσήσουν και άλλοι άνθρωποι, οπότε η μετάβαση στην καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, δηλ. τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, γι’ αυτό και για τις ομάδες αυτές θα καθυστερήσει η επάνοδος» διευκρίνισε.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει ότι «η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια» και θα μοιάζει με «θερμοστάτης, όχι με διακόπτη».

«Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά» επισήμανε.

Σημείωσε επίσης πως το θέμα των καταστημάτων και των σχολείων είναι πάνω στο τραπέζι και συζητείται και ο χρόνος και ο τρόπος στον οποίο θα μπουν ξανά σε λειτουργία. «Αλλά, αυτά είναι θέματα της επόμενης ημέρας. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Παρακαλούμε όλους τους Έλληνες να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, μέχρι και τις 27 Απριλίου» τόνισε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χθες σε ό,τι «η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν».

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαΐου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία» είπε σε συνέντευξή του στον Ant1. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. «Είμαστε στο 87΄ και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90΄» προειδοποίησε.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό