18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε αντίθετη πορεία οι εγχώριες τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τον ενεργειακό πληθωρισμό να καθίσταται… αρνητικός για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες, η Eurostat ανακοινώνει σήμερα την πορεία του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο του 2022 και το σύνολο της περσινής χρονιάς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί ότι θα καταγραφεί αποκλιμάκωση τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο Ελλάδας. Έστω και για τους… λάθος λόγους (η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί υπό τον φόβο παγκόσμιας ύφεσης που θα προκαλέσει μειωμένη ζήτηση για ενέργεια, ενώ το φυσικό αέριο υποχωρεί λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας σε ολόκληρη την Ευρώπη) τα βασικά προϊόντα ενέργειας βρέθηκαν χθες να έχουν χαμηλότερη τιμή από πριν από ένα δωδεκάμηνο ή -με λίγα λόγια- να έχουν αρνητικό πληθωρισμό:

1. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε στα 78,7 δολάρια το βαρέλι και πλέον καταγράφεται απώλεια 1,91% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου του 2022. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό σημειώνει απώλειες 4,68% σε ετήσια βάση.

2. Η χθεσινή κατακόρυφη πτώση του φυσικού αερίου έριξε την τιμή του ακόμη και κάτω από τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις ετήσιες απώλειες να φτάνουν πλέον στο 29,5%.

3. Ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που οι τιμές «αντέχουν» παρά την πτώση του φυσικού αερίου, η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται πλέον πολύ κοντά στο επίπεδο του περσινού Ιανουαρίου (έκλεισε στα 227 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο του 2022 και στο πρώτο 5νθήμερο του Ιανουαρίου του 2023 είναι γύρω στα 240 ευρώ).

Δεδομένου ότι η μείωση των τιμών ενέργειας ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο -σε μεγάλο βαθμό και λόγω καιρικών συνθηκών- εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Υπάρχει αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα συγκρατηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (ήταν 11,1% τον Νοέμβριο), ενώ για την Ελλάδα υπάρχουν ελπίδες ότι θα δούμε και πληθωρισμό κάτω του 8,5% για ακόμη έναν μήνα. «Ρυθμιστής» θα είναι οι τιμές των τροφίμων. Παρά τα όσα ανακοινώνονται για την πορεία των τιμών των προϊόντων που μετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο δείκτης των τροφίμων -ο οποίος κινείται ήδη με ρυθμό αύξησης της τάξης του 15%- είναι πιθανό να διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα για τον μήνα Δεκέμβριο. Έτσι, το πού θα κλείσει τελικώς ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αντίρροπες δυνάμεις: την αύξηση τιμών στα τρόφιμα και τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο είχαμε χαμηλές τιμές και στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ οι τιμές λιανικής του Δεκεμβρίου ήταν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Ιανουάριο.

Αν ανακοινωθεί πληθωρισμός στην περιοχή του 8% για τον Δεκέμβριο, η χρονιά θα κλείσει με μέσο ετήσιο πληθωρισμό της τάξεως του 9,6%-9,7%, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat ανακοινώνει αύριο τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών, ενώ τα στοιχεία για τον Εθνικό Δείκτη θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό