19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η Wall, στο επίκεντρο ο Πάουελ

Ειδήσεις Ελλάδα

Με κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, καθώς ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο σήμερα, επανέλαβε μεν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της αργότερα φέτος, επεσήμανε ωστόσο ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι διασφαλισμένη.

Ο Πάουελ, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, επισημαίνοντας ότι μια πρόωρη κίνηση ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

“Αν η οικονομία εξελιχθεί, σε γενικές γραμμές, όπως περιμένουμε, είναι πιθανό πως θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση να ξεκινήσουμε να μετριάζουμε την περιοριστική μας πολιτική κάποια στιγμή αυτό το έτος”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Πάουελ, προσθέτοντας όμως ότι “διατηρείται η αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας και η συνέχιση της προόδου προς τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό δεν είναι διασφαλισμένη”.

Ο διοικητής της Fed αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός έχει “επιβραδύνει σημαντικά” από τα υψηλά 40 ετών που σημείωσε το 2022, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να αποκτήσουν “μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” πως θα συνεχίσει να κινείται και θα παραμείνει κοντά στο 2%, πριν αρχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα αν τα επιτόκια κοπούν υπερβολικά ή πολύ νωρίς. Στην αντίθετη κατεύθυνση, η χαλάρωση της πολιτικής πολύ αργά ή σε μικρό βαθμό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία και την αγορά εργασίας.

Τα επιφυλακτικά σχόλια του διοικητή της Fed δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της τον Ιούνιο, όπως αναμένουν αυτήν τη στιγμή οι οικονομολόγοι, ή αν θα χρειαστεί να καθυστερήσει περισσότερο, γεγονός που ψαλίδισε την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό στους επενδυτές προκάλεσε σήμερα και η η περιφερειακή τράπεζα New York Community Bank, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την υγεία των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank που προκάλεσαν τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η περιφερειακή τράπεζα, που βρέθηκε στο προσκήνιο πέρυσι όταν εξαγόρασε τις καταθέσεις και μέρος των δανείων της Signature Bank, τη διαχείριση των οποίων είχε αναλάβει η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023 μετά την πτώχευσή της, βρέθηκε σήμερα ξανά στο επίκεντρο της προσοχής όταν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, ενώ οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση δυναμικά, επιδιώκοντας να ανακτήσουν μέρος των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν την Τρίτη, την τελευταία ώρα των συναλλαγών έχασαν τον βηματισμό τους και ολοκλήρωσαν την ημέρα ανοδικά μεν αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που έφτασε να κερδίζει 200 μονάδες τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έκλεισε τελικά μόλις 75,86 μονάδες ή 0,20% υψηλότερα, στις 38.661,05 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και ο ευρύτερος S&P 500, που έκλεισε στις 5.104,76 μονάδες, με άνοδο 0,51%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να προσθέτει έως 1%, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq, τερμάτισε στις 16.031,54 μονάδες, με κέρδη 0,58%, μακριά και αυτός από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του. 

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα των μετοχών στον δείκτη των blue chips, με 16 από τις 30 τίτλους του Dow Jones να κλείνουν ανοδικά και 14 με απώλειες. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Intel (3,13%), ΙΒΜ (2,19%) και Salesforce (1,68%), ενώ στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,49%), Verizon Communications (-1,04%) και Chevron (-0,84%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό