17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σε αναζήτηση νέων εσόδων και το πάμπλουτο ΝΒΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμα και το πολύ πλούσιο ΝΒΑ αναζητά νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του. Και, ενόψει της επόμενης δημοπρασίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, η αμερικανική Λίγκα μπάσκετ αναζητά νέες μορφές για να προσφέρει ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας, όχι μόνο στους οπαδούς της αλλά κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια.

Αφού το NFL υπέγραψε ιστορικές συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 11 χρόνια, το NBA προσπαθεί να στοχεύσει παρόμοια ποσά.

Σήμερα, το ΝΒΑ εισπράττει 2,6 δισεκατομμύρια από τα εθνικά τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλα 700 εκατομμύρια διεθνώς, αλλά, σύμφωνα με τη φημολογία των τελευταίων ημερών, έβαλε στόχο να εισπράξει 70 δισεκατομμύρια μόνο από τα εθνικά τηλεοπτικά δικαιώματα σε εννέα χρόνια, ίσο με περίπου 8 δισεκατομμύρια ετησίως.

Για να πείσει τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αυξήσουν τις προσφορές τους, το NBA αποφάσισε να κάνει μια μικρή αλλαγή στη μορφή του, εισάγοντας έναν διαγωνισμό ποδοσφαίρου: αυτό είναι το In-Season Tournament, ένα τουρνουά κατά τη διάρκεια της σεζόν που θα τελειώσει με τον τελικό μεταξύ των Λος Άντζελες Λέικερς και Ιντιάνα Πέισερς.

Σε μια ήδη πολύ φορτωμένη σεζόν, με 82 αγώνες κανονικής περιόδου πριν από τα πλέι οφ, η επιλογή του NBA ήταν να δημιουργήσει ένα τουρνουά κατά τη διάρκεια της σεζόν, που ισχύει και για την κανονική περίοδο.

Μορφή και έπαθλα

Οι 30 ομάδες κληρώθηκαν τυχαία σε ομίλους των πέντε, με βάση τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου 2022-23. Οκτώ ομάδες προκρίθηκαν στη φάση των νοκ άουτ, δηλαδή οι καλύτερες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες δευτεραθλήτριες. Οι πρώτοι γύροι παίχτηκαν σε διάφορα γήπεδα, με ειδικό παρκέ αφιερωμένο στο τουρνουά, ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός στο Λας Βέγκας.

Όλοι οι αγώνες του τουρνουά, όπως αναφέρθηκε, υπολογίζονται για την κατάταξη της κανονικής περιόδου, εκτός από τον τελικό, με το καλαντάρι να προσαρμόζεται επίσης με βάση την εξέλιξη του τουρνουά.

Ωστόσο, χρειαζόταν και ένα κίνητρο για τους παίκτες που να ξεπερνά τη δυνατότητα να σηκώσουν ένα τρόπαιο. Από τη μία υπάρχει ένα σύστημα επάθλων, με το NBA που θα επιβραβεύει τον MVP του τουρνουά και τις καλύτερες ομάδες.

Από την άλλη, η Λίγκα φρόντισε και την οικονομική πλευρά: οι παίκτες των τεσσάρων ομάδων που ηττήθηκαν στα προημιτελικά λαμβάνουν 50 χιλιάδες δολάρια ο καθένας, αυτοί από τους δύο ηττημένους ημιτελικούς θα λάβουν 100 χιλιάδες, οι δευτεραθλητές 200 χιλιάδες και οι παίκτες της νικήτριας ομάδας 500 χιλιάδες. Ίσως όχι πολλά για σούπερ σταρ όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, αλλά χρήματα που είναι χρήσιμα για όσους έχουν χαμηλότερα συμβόλαια.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν παιχνίδια που θα είχαν ενδιαφέρον από την αρχή της σεζόν, δεδομένου ότι η μεγάλη κανονική περίοδος συνήθως σέρνεται κουραστικά προς τα πλέι οφ.

Αποτέλεσμα; Σε αυτό το ντεμπούτο, το νέο τουρνουά λειτουργεί: οι θεατές αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν, ενώ στις αρένες το ΝΒΑ είχε τον καλύτερο Νοέμβριο όλων των εποχών από άποψη προσέλευσης, με μέσο όρο 18.206 θεατές ανά αγώνα.

Και το μέλλον μπορεί να μην τελειώνει εδώ, δεδομένου ότι οι παίκτες έχουν προτείνει επίσης κάποιες λύσεις για να δώσουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: κάποιος πρότεινε την προσθήκη ομάδων από την G League, το πρωτάθλημα ανάπτυξης του NBA, ενώ άλλοι έριξαν την ιδέα να προσκαλέσουν ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο ίδιος ο Άνταμ Σίλβερ, επίτροπος του ΝΒΑ, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξετάσει είσοδο ομάδων κι εκτός του αμερικανικού πρωταθλήματος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό