22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σεξ στα χρόνια του πληθωρισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Σταματήστε να «μετράτε» τη σχέση με το άλλο σας μισό και να τη συγκρίνετε με τη ζωή των άλλων ζευγαριών. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για να διασκεδάσετε, συντροφιά με το άτομο που αγαπάτε. Ζήστε σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και μην προσπαθείτε να μοιάσετε στους άλλους, γιατί πολύ απλά η κάθε ερωτική σχέση είναι… διαφορετική.  

«Για τρία χρόνια ο σύντροφός μου κι εγώ είμαστε αρραβωνιασμένοι και μια σκέψη τριγυρνά συνέχεια στο κεφάλι μας: πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουμε για τον επερχόμενο γάμο», αναφέρει νεαρή γυναίκα στον Guardian. 

Η κοπέλα και ο σύντροφός της είναι και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες και τα οικονομικά τους παρουσιάζουν διακυμάνσεις, οπότε για μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσαν όπως και οι εσωστρεφείς χαρακτήρες, έμεναν στο σπίτι. 

Τελικά, πριν από λίγους μήνες έκαναν το επόμενο βήμα: «Αποφασίσαμε ότι δεν χρειαζόμασταν τίποτα φανταχτερό για να δείξουμε πόσο ερωτευμένοι είμαστε. Καταφύγαμε λοιπόν, στη λύση του πολιτικού γάμου και στο πάρτι που ακολούθησε στον επάνω όροφο μιας παμπ». 

Ο πρώτος κανόνας για να διατηρηθεί μια μακροχρόνια σχέση ζωντανή όταν τα οικονομικά βάρη γίνονται δυσβάσταχτα, είναι η καλή επικοινωνία. «Το πιο σημαντικό είναι η διαφάνεια», επιβεβαιώνει η ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Βάσια Τοξαβίδη. 

Πρέπει να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, υποστήριξη και κατανόηση / Unsplash

«Πρέπει να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία, υποστήριξη και κατανόηση». Οι συσσωρευμένες οικονομικές ανησυχίες, όπως αναφέρει η κ. Τοξαβίδη, μπορούν να δημιουργήσουν «άγχος, στρες και στη συνέχεια κατάθλιψη, που γίνεται ο βρόχος από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς». 

Οι κοινωνικές πιέσεις και μια λίστα από κατασκευασμένα όνειρα που συναντάμε κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παίζουν επίσης, τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο. Οι «ψεύτικες ζωές» των άλλων ανθρώπων μας επηρεάζουν, ακόμα και ενδόμυχα, οδηγώντας τις προσδοκίες και τους στόχους μας σε αδιέξοδο. 

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι πως μέσα από την «κλειδαρότρυπα» του Instagram βλέπουμε όχι την ωμή πραγματικότητα, αλλά όσα επιθυμεί να μας δείξει ο κάθε «influencer», ο οποίος εν τέλει ζει από το δικό μας ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του. Ο τρόπος λειτουργίας της σχέσης μας και η δική μας ρουτίνα, πρέπει να αποτελούν προϊόν δικής απόφασης και μόνο. 

«Οι άνθρωποι βλέπουν ορισμένες καταστάσεις να συμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πηγαίνουν σπίτι και αναρωτιούνται: “Γιατί δεν μου παρέχονται και μένα αυτές οι ανέσεις;”», λέει η Michelle Bassam, ψυχοθεραπεύτρια στο Harley Therapy του Λονδίνου. 

«Βοηθάει όταν δεν έχουμε υπέρογκες προσδοκίες ο ένας από τον άλλον πέρα από τη βασική φροντίδα του εαυτού μας, καθώς και το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς», λέει η Bassam αναρωτώμενη: «Αλλά τότε, σε στιγμές οικονομικής στενότητας, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι προσδοκίες από τον σύντροφό μας;» 

Καταγράψτε τα έξοδά σας  

Υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι ελάφρυνσης του οικονομικού βάρους που δείχνουν να λειτουργούν καλά. «Όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε που ακριβώς ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα», λέει η Vicky Parry, συντάκτρια της ιστοσελίδας Money Magpie. 

«Για πολλούς ανθρώπους, εκτός από ενοίκιο ή το δάνειο, το μεγάλο έξοδο είναι το φαγητό. Αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να πάρετε πιο οικονομικό φαγητό: Δείτε τις προσφορές και τις εκπτώσεις που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές σύγκρισης τιμών και δημιουργήστε το πλάνο των γευμάτων μαζί με τον σύντροφό σας για ολόκληρη την εβδομάδα», συμβουλεύει η Parry. 

Υπάρχουν, πλέον, πολλές πλατφόρμες θέασης που με αντίτιμο την αξία ενός εισιτηρίου στο σινεμά σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε όσες ταινίες επιθυμείτε. Εκμεταλλευτείτε το και οργανώστε μια ρομαντική βραδιά για δύο ή μια  βραδιά για φίλους αν θέλετε κάτι διαφορετικό. 

Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί όταν αναγκάζεστε να ζήσετε με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό / Unsplash

«Αν θέλετε οπωσδήποτε να περάσετε μια μέρα έξω από το σπίτι, υπάρχουν αρκετά καλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε δωρεάν, απλά θα χρειαστεί να γίνετε λίγο πιο δημιουργικοί». Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί όταν αναγκάζεστε να ζήσετε με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό. «Δεν χρειάζεται να βγούμε έξω για να διασκεδάσουμε», λέει η Bassam.  

«Το γεγονός και μόνο πως είμαστε συντροφιά με τον άνθρωπό μας πρέπει πάντα να είναι αρκετό. Μπορείτε να περάσετε αρκετές ώρες χωρίς τηλέφωνα, χωρίς τηλεόραση και να έχετε μόνο ο ένας τον άλλον», προτείνει η ψυχοθεραπεύτρια. 

Απολαύστε ένα ντους μαζί ή παίξτε ένα παιχνίδι παρέα με το άλλο σας μισό. Αυτές οι μικρές πράξεις μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε ότι είστε μαζί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. 

Ανοίξτε έναν κοινό λογαριασμό 

Ένας άλλος τρόπος για να εδραιωθεί η συντροφικότητα είναι να ανοίξετε από κοινού με το ταίρι σας έναν τραπεζικό λογαριασμό. Εδώ βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος τυχόν ανεπιθύμητων… αναλήψεων αλλά πρώτον αυτό είναι κάτι που λύνεται και δεύτερον είναι ένας ακόμη τρόπος για να τεθεί σε εφαρμογή η οικονομική διαφάνεια και να μην υπάρχουν καθόλου μυστικά μεταξύ σας. 

«Οι κοινοί λογαριασμοί λειτουργούν πολύ καλά επειδή έχετε και οι δύο εικόνα για το τι συμβαίνει», λέει ο οικονομικός σύμβουλος Stephen Page, στο Serenity Financial Planning με ειδίκευση στον σχεδιασμό του «πλάνου ζωής» των ζευγαριών.

Οι καταθέσεις που χρησιμοποιούνται ως αποταμίευση, ακόμη και αν μπαίνει στην άκρη ένα μικρό ποσό, σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα να ελπίζετε σε άνθηση των οικονομικών σας στο εγγύς μέλλον. 

Κάντε σεξ, βοηθάει στον καιρό της κρίσης 

Ένας τρόπος για να διασκεδάσετε ανέξοδα με το ταίρι σας στο σπίτι, είναι φυσικά να κάνετε… σεξ. Αλλά όσο όμορφο κι αν είναι αυτό, οι οικονομικές πιέσεις μπορούν να εξαλείψουν τη λίμπιντο και να μειώσουν τις σεξουαλικές σας ορέξεις. 

Σύμφωνα με την Bassam, αυτό έχει να κάνει επειδή εστιάζουμε κυρίως στην οικειότητα και όχι στο σεξ. «Η οικειότητα είναι σημαντική επειδή αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν, μας σέβονται και μας χρειάζονται σε μια δύσκολη στιγμή», αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια. 

«Έχει να κάνει με την απόλαυση της παρέας και του σώματος του ενός και του άλλου. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο σεξ, επειδή το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στις δύο πλευρές». Η Michelle Bassam εξηγεί πως η όλη κατάσταση έχει να κάνει με την παρουσία μας: «Όταν είσαι με τον σύντροφό σου, βοηθάει να θυμάσαι τα πράγματα με τα οποία γελούσες και εκείνα που έχεις την ανάγκη να μοιραστείς στο μέλλον». 

Κάντε σεξ, βοηθάει στον καιρό της κρίσης / Unsplash

Η διατήρηση μιας σχέσης υγιούς όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναπροσαρμογή των προσδοκιών, τη δημιουργικότητα, την εστίαση σε εκείνα που είναι στ’ αλήθεια σημαντικά και την εξεύρεση κοινού τρόπου διασκέδασης. Η ειλικρίνεια, όμως, είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της επιτυχίας.  

«Υπάρχουν τρία ταμπού, ο θάνατος, το σεξ και τα χρήματα και αν είστε ανοιχτοί με τον σύντροφό σας να αντιμετωπίσετε τη συζήτηση για το τελευταίο, τότε θα οδηγηθείτε σε μια βαθύτερη και πιο ικανοποιητική σχέση», λέει ο Page, αφού έτσι: «Αφαιρείται ακόμα ένας φόβος από το τραπέζι». 

Εάν ανησυχείτε ότι όλη αυτή η συζήτηση περί προϋπολογισμού,  προσθέσεων, αφαιρέσεων και εφαρμογών επιστροφής χρημάτων είναι το αντίθετο του ρομαντισμού, τότε ο Stephen Page έχει μια καλή ερώτηση για εσάς: «Γιατί να μην είναι σέξι το ενδεχόμενο να αισθάνεστε οικονομικά ασφαλείς;» 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό