14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Σαφή βήματα» για την ένταξη της Ουκρανίας, ζήτησε η Εσθονία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να διευκρινίσουν τα συγκεκριμένα βήματα για να γίνει η Ουκρανία μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα από την πάγια θέση ότι είναι ευπρόσδεκτη να ενταχθεί σε αυτήν, τόνισε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν αρκεί πλέον να επαναλαμβάνουμε απλώς την ήδη υπάρχουσα θέση ότι η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα σε συνέντευξή του. «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα» σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένως χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα βήματα για την έντξαη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο έχει επίσης απαιτήσει αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας προτού γίνει πλήρες μέλος, ένα περίπλοκο ζήτημα δεδομένων των δεσμεύσεων συλλογικής άμυνας.

Πολλοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν διστάσει να περιγράψουν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας, δεδομένου του κινδύνου να εμπλακεί σε μια άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να επικεντρωθούν στο πώς θα διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος.

Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι ηγέτες στο Βίλνιους αναμένεται να υπογράψουν μέτρα που περιλαμβάνουν ένα μακροπρόθεσμο ταμείο με συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ (552 εκατ. δολάρια) ετησίως για να βοηθηθεί η Ουκρανία, όχι μόνο με στρατιωτική υποστήριξη. Μπορεί επίσης να αναβαθμίσουν το επίσημο καθεστώς της σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, καθώς και να καθιερώσουν μια μόνιμη διαδικασία διαβούλευσης για τη συζήτηση των προβλημάτων ασφαλείας.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό