16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Σαφές προβάδισμα των εθνολαϊκιστών στις βουλευτικές εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ελβετική δεξιά είναι η μεγάλη νικήτρια στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με 29,2% των ψήφων, μέσα σε ένα πλαίσιο νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης και αναζωπύρωσης του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

«Είναι μεγάλη η ικανοποίηση», αντέδρασε η αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (UDC), Σελίν Αμοντρί, στο πλατό της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης RTS..

Υποχώρησαν οι οικολόγοι

Το exit poll από το ινστιτούτο gfs.bern για λογαριασμό της ελβετικής δημόσιας οπτικοακουστικής ομάδας SSR δείχνει μια ενίσχυση του UDC, το οποίο αγωνίστηκε κατά της «μαζικής μετανάστευσης», πολύ μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PS), δεύτερο κόμμα στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, που συγκεντρώνουν λίγο περισσότερο από το 17% των ψήφων, μια πολύ μικρή αύξηση.

Το κόμμα του Κέντρου και το Liberal-Radicaux (PLR) μάχονται για την τρίτη θέση, με περίπου 14,5% των ψήφων, ενώ οι Πράσινοι πέφτουν στο 9,1% των ψήφων και ο Vert’liberaux στο 7,1%. «Είναι μια απογοήτευση», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων, Νίκολας Γουόλντερ, τονίζοντας ότι «είναι περίπου τα δύο τρίτα του πράσινου κύματος» των εκλογών του 2019 που έχει υποχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο πληθυσμός έχει οδηγηθεί σε άλλες προτεραιότητες», όπως η αγοραστική δύναμη και η ανασφάλεια, είπε. «Γίνονται πολλοί πόλεμοι και υπάρχει απόσυρση της ταυτότητας».

Η χώρα των Άλπεων, που έχει περίπου 8,8 εκατομμύρια κατοίκους, ανανεώνει τους 200 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου (κάτω βουλή) με αναλογική ψηφοφορία και τους 46 γερουσιαστές του Συμβουλίου των Κρατών (άνω Βουλή) κατά πλειοψηφία. Η σύνθεση της Άνω Βουλής – υπό τον έλεγχο της φιλελεύθερης δεξιάς και του κέντρου – δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου στις εκλογές.

Στις 13 Δεκεμβρίου, όλοι οι βουλευτές θα ορίσουν τα επτά μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (κυβέρνηση), εντός του οποίου τα τέσσερα πρώτα κόμματα μοιράζονται τα επτά υπουργικά χαρτοφυλάκια. Οι Πράσινοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν την πρώτη τους έδρα εκεί με βάση τις δημοσκοπήσεις.

«Αυστηρή ουδετερότητα»

Το UDC έκανε εκστρατεία για την υπεράσπιση της «αυστηρής ουδετερότητας» της Ελβετίας, η οποία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας δριμύτατα την ευθυγράμμιση της Βέρνης με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά το κόμμα εστίασε πάνω από όλα την εκστρατεία του γύρω από το αγαπημένο του θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση της «μαζικής μετανάστευσης», την οποία κατηγορεί ότι είναι η πηγή του εγκλήματος, η έκρηξη του κοινωνικού κόστους ή ακόμη και η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το UDC είχε θέσει ως στόχο να ανακτήσει τους περίπου 100.000 ψηφοφόρους που χάθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, είπε ο πρόεδρος του κόμματος Μάρκο Κιέζα στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις εκλογές.

Το στοίχημα φαίνεται να έχει αποδώσει, αφού το αποτέλεσμα πλησιάζει το 29,4% του 2015, εν μέσω της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Τότε ήταν όχι μόνο η καλύτερη επίδοσή του αλλά και τα καλύτερα ποσοστά όλων των κομμάτων στην Ελβετία από την εισαγωγή της αναλογικής ψηφοφορίας το 1919.

: Le Figaro

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό