19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας, το θάρρος σας και την ηγεσία σας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας που έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το «θάρρος» που επέδειξε, όταν εγκατέλειψε την εναντίωσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική κατάληξη μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας. «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του, αφού χάρισε στον Τζον Μπάιντεν μια διπλωματική νίκη, διευκολύνοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ευχήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του «καλή τύχη» ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές του 2024. «Τώρα προετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. «Και, με τις επικείμενες εκλογές, θέλω να αδράξω αυτήν την ευκαιρία για να σας ευχηθώ καλή τύχη», πρόσθεσε. Γελώντας ο Μπάιντεν απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η πρόσχαρη συνάντηση, την οποία παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι, σηματοδοτεί μια στροφή στις τεταμένες, κάποιες φορές, σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2024 και θέλει να προβάλει στην προεκλογική εκστρατεία του τις επιτυχίες του στη διαχείριση των διεθνών συμμαχιών.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είναι το φαβορί για το χρίσμα του κόμματος, είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ερντογάν και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της θητείας του, όμως περιστασιακά διαφοροποιούνταν από την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό