16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, επτά γενιές σβηστό»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ημέρα 2η για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος. Νωρίτερα, στο βήμα του ομιλητή βρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος, Γεώργιος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ μίλησαν επίσης ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους από το τραγούδι της Πρωτοψάλτη, «σαν ηφαίστειο που ξυπνά, επτά γενιές σβηστό».

Για ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που προκύπτει από τη σημερινή πολιτική συγκυρία έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να απαντήσει στις πρωτοφανείς προκλήσεις της εποχής μας ανατρέποντας κατεστημένα πρακτικές και αντιλήψεις.

«Κάποιοι, αυτό φοβούνται. Τη διαχρονική μας πορεία αλλαγών για μια δίκαιη και δημοκρατική Ελλάδα. Για αυτό επιμένουν να μας εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: με ποιον θα πάτε, μας ρωτούν;» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για το θέμα των συνεργασιών καθώς, όπως είπε, «θέλουν να μας καταστήσουν στη συνείδηση του λαού, κομπάρσους στη διαχείριση της υπάρχουσας εξουσίας, στήριγμα στις πελατειακές ορέξεις των ισχυρών. Έτσι, προσπαθούν να συντηρήσουν έναν μύθο. Ότι, τίποτα δεν αλλάζει».

«Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα. Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος».

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι υπάρχουν δυο θεμελιώδεις δημοκρατικές και εθνικές υποχρεώσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, το εθνικό καθήκον ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής αντίληψης της πραγματικότητας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο και το εθνικό καθήκον αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει πάντα κόστος γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «πάντα κάποιοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό και έτσι η αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα ή τις στερεότυπες υπεκφυγές. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας».

Μιχάλης Κατρίνης : Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αλλάζει, πρωταγωνιστεί, νικά

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και επέστρεψε σε ρόλο πρωταγωνιστή. Με τη δύναμη των συμβόλων και της ιστορικής προσφοράς του, που όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ζωντανά στη ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών πολιτών. Με νέα, φρέσκα πρόσωπα.

Με σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις που κάνουν ξανά την πολιτική αυτό που πρέπει να είναι: τον καταλύτη των μεγάλων αλλαγών», τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Επισήμανε ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τονίζοντας ότι αξίζει στους Έλληνες πολίτες μια καλύτερη μοίρα, ένας καλύτερος και πιο όμορφος δρόμος. Το δρόμο αυτό θα τον ανοίξουμε και θα τον περπατήσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, τις νέες και ζωντανές δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, τους αγρότες, τους μη προνομιούχους που πλέον γίνονται ολοένα και περισσότεροι από ένα άδικο, πελατειακό και κομματικό κράτος.

Έθεσε ως τον επόμενο μεγάλο στόχο τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, μιας πρότασης που θα ενώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου στον κοινό στόχο για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, για μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη, ισότιμο μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Επισήμανε δε ότι «καλούμαστε να προσδιορίσουμε με ξεκάθαρο τρόπο, τι σημαίνει να ανήκει κανείς σήμερα στην πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τι σημαίνει να είναι κανείς εργαζόμενος, επιχειρηματίας, άνεργος, φοιτητής, επιστήμονας, απόμαχος της ζωής και της δουλειάς. Τι σημαίνει να είμαστε και να νιώθουμε Ευρωπαίοι πολίτες, διαχωρίζοντας την αδύναμη και σε παραλυτική ισορροπία Ευρώπη, από την Ευρώπη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Σε αυτά τα ερωτήματα καλούμαστε σήμερα να δώσουμε απάντηση. Και η απάντηση αυτή θα πρέπει να γίνει η προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης του αύριο». 

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στο να εφαρμόζει εντολές και αποφάσεις που παίρνουν άλλοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα ξεπερασμένο αναπτυξιακό πρότυπο που τη θέλει χώρα υπηρεσιών και μόνο. Να μην παράγει τίποτα, να μην διεκδικεί τίποτα, να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Αυτή η φοβική, αυτή η μικρή Ελλάδα που σπρώχνει στο περιθώριο τα παιδιά της, τους νέους ανθρώπους, τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δεν είναι η δική μας Ελλάδα. Είναι η Ελλάδα που έχουν φέρει στα μέτρα τους η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπορούν να τη διαχειριστούν. Με αυτή τη μικρή και αδύναμη Ελλάδα εμείς δεν συμβιβαζόμαστε. 

O κ. Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά στην αυτονομία της πολιτικής από τα οργανωμένα συμφέροντα, επισημαίνοντας: Η πολιτική είναι αυτή που πρέπει να θέτει τους κανόνες. Η πολιτική είναι αυτή που πρέπει να αναδεικνύει τις προτεραιότητες της χώρας και όχι τα οικονομικά συμφέροντα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πολεμήθηκε από αυτά τα συμφέροντα. Γιατί είχε διαλέξει πλευρά, ήταν με το λαό. Όπως πλευρά έχουμε διαλέξει και εμείς. Είμαστε με τους πολίτες, με τους μη προνομιούχους Έλληνες. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για να αποτελέσει τη συμπληρωματική δύναμη σε μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα εκτός από τα συμφέροντα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία της πολιτικής. Με τη λειτουργία των θεσμών. Με κανόνες που πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται, επισήμανε.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: Επιστρέψαμε. Περήφανοι για την ιστορία μας. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την παρουσία μας. Με νέες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία. Με ισχυρή δέσμευση για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Με φαντασία στη διαμόρφωση της νέας, προοδευτικής, πρότασης διακυβέρνησης. Είμαστε εδώ με το ΠΑΣΟΚ που επέστρεψε, αλλάζει, πρωταγωνιστεί και νικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε τον περασμένο Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε οτι η πρόβλεψή του οτι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί η δύναμη του γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι μας οι δημοσκοπήσεις να γίνουν εκλογική δύναμη».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του και μ’ αυτές στηρίζει το νέο Πρόεδρο, το κόμμα και τη παράταξη παραβλέποντας μικροπρέπειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Βουλή. «Όλοι στο κοινό αγώνα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ παραμερίζοντας προσωπικά ζητήματα. Μόνο η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καταχειροκροτήθηκε όταν έκανε αναφορά στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «της χρωστάμε που μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε να δίνουμε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας». Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν ταιριάζει ο δεύτερος ρόλος ούτε ετεροπροσδιορίζεται και πρόσθεσε ότι δεν περισσεύει κανείς με τη συλλογικότητα να είναι απέναντι στις ατομικές φιλοδοξίες του καθενός.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, επτά γενιές σβηστό»

Με συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ανέφερε και στην παρουσία των πρώην προέδρων του κόμματος αλλά και την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη. «Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό» Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε. 

Αναγέννηση Τώρα και Παντού και Νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές!», τόνισε. Όλοι μαζί θα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα με την νέα γενιά μπροστά, υπογράμμισε κλείνοντας.

Ν. Ανδρουλάκης: «Η εποχή της αφαίμαξης της δημοκρατικής παράταξης έχει κλείσει»

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άνοιξε την Παρασκευή με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος άρχισε την ομιλία του με τη διακήρυξη πως «πρόκειται για το συνέδριο της αναγέννησης της παράταξης και πρόθεσή του είναι να ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου που θα διεκδικήσουν την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό