23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ρύθμιση οφειλών: Τι ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλες οι επαγγελματικές κι εμπορικές ενώσεις στις πρώτες συναντήσεις που έκαναν τόσο με τον Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησαν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μόλις 25 ημέρες απομένουν πριν τη λήξη της διορίας για την ένταξη στις ρυθμίσεις οφειλών, αλλά ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους για τις «θνησιγενείς» – όπως τις χαρακτήριζε η αγορά όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν την άνοιξη- παρεμβάσεις και σύμφωνα με αξιωματούχους της Σταδίου ήδη στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης.

Το… μέγεθος της πενιχρής ανταπόκρισης φορολογουμένων και ασφαλισμένων στις ρυθμίσεις χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα φαίνεται από το γεγονός ότι μόλις 1 από τους 10 που έχουν το δικαίωμα , έχει ενταχθεί έως τώρα. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά χρέη:

-Στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων έχουν ενταχθεί μόλις 9.800 ΑΦΜ και το χρέος που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε 199εκατ€. -23.000 ΑΦΜ έχουν αναβιώσει τη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων και οι συνολικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ανέρχονται σε 318εκατ€. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι της αναβίωσης χαμένων ρυθμίσεων ανέρχονται σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 200.000. 

Αντίστοιχα απογοητευτικά είναι και τα νούμερα στον ΕΦΚΑ, όχι γιατί οι οφειλέτες δεν ενδιαφέρονται αλλά γιατί οι κόφτες και οι προϋποθέσεις είναι πολλές και η συντριπτική πλειοψηφία τους αποκλείεται.

Όλες οι επαγγελματικές κι εμπορικές ενώσεις στις πρώτες συναντήσεις που έκαναν τόσο με τον Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησαν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση.

Οι υπουργοί Οικονομικών κι Εργασίας έχουν ήδη συζητήσει το ζήτημα κι αρχίζει να ωριμάζει σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η ιδέα μιας κοινής ρύθμισης για τα χρέη προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Το ζήτημα φυσικά πρέπει να συζητηθεί με τις Βρυξέλλες οι οποίες όμως βγάζουν «φλύκταινες» ακόμη και στο άκουσμα της φράσης «ρύθμιση χρεών». Στις προηγούμενες εκθέσεις της η Επιτροπή είχε βγάλει κίτρινη κάρτα για τις ρυθμίσεις που τελικά προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και τώρα αντίδραση πόσο μάλλον ότι οι κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης θα επιδιώξουν ευνοϊκότερους όρους.  

Η Αθήνα γνωρίζει φυσικά ότι μια ρύθμιση 120 ή 240 δόσεων που ζητά η αγορά δεν πρόκειται να «περάσει» όμως αξιωματούχοι του υπουργείου εργασίας έλεγαν στο skai.gr ότι ο στόχος μιας νέας ρύθμισης «70 περίπου δόσεων είναι εφικτός». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό