18.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ρόδος: Τριπλό ενεργό μέτωπο – Η εικόνα το πρωί της Κυριακής

Ειδήσεις Ελλάδα

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει και την Κυριακή, για 6η ημέρα, η πυρκαγιά στη Ρόδο.

Μετά από μια εφιαλτική νύχτα με νέες αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις χωριών, από το ξημέρωμα επιχειρούν ξανά τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, με έμφαση στο ρέμα ανάμεσα σε Γεννάδι και Κιοτάρι.

Τα άλλα δύο ενεργά μέτωπα εντοπίζονται σήμερα νότια του Απόλλωνα και σε Λάερμα.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Ανάμεσα σε Γεννάδι και Κιοτάρι το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Για την αντιμετώπισή τους, διάσπαρτες είναι και οι επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή και εθελοντών.

Ρόδος: Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις για ανακοπή των 3 μετώπων

Τη νύχτα δόθηκε εντολή μέσω του 112 στους κατοίκους σε Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι να εγκαταλείψουν άμεσα τις περιοχές αυτές και να μετακινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί το ίδιο και από τους κατοίκους κι επισκέπτες στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, τρεις από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού.

Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα από το 112 και στους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι, με εντολή κατεύθυνσης προς Πλημμύρι.

Έρευνες για τα αίτια

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» του ανακριτικού προσωπικού της Πυροσβεστικής είναι οι συνθήκες που οδήγησαν στην έναρξη της πυρκαγιάς, την περασμένη Τρίτη, από περιοχή νότια του Απόλλωνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετά άτομα, ο ρόλος των οποίων εξετάζεται.

Αρτοποιός: Κλήθηκαν αρκετοί για κατάθεση – Ανθρώπινο χέρι βάζει πυρκαγιές

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων, σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων και σε πλοία, ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α.

Ρόδος: Σε ξενοδοχεία, πλοία, γυμναστήρια και σχολεία όσοι απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών. ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επιπρόσθετα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να καλούν αποκλειστικά ξένοι πολίτες τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Πρόκειται για τους αριθμούς 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Ρόδο

Στο νησί έφθασε το βράδυ του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή γραφείου πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

LIVE – Ρόδος: Σε 3 μέτωπα η πυρκαγιά – Σε πλήρη εξέλιξη και οι έρευνες για τα αίτια

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό