16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ρωσία και σύμμαχοι ανησυχούν για υποσχέσεις που δεν τηρούν οι Ταλιμπάν

Ειδήσεις Ελλάδα

 Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ / CSTO), στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Ρωσία, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη βραδύτητα των Ταλιμπάν να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της ηγεσίας των Ταλιμπάν να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο στάδιο της υλοποίησης”, δήλωσε ο Στανισλάβ Ζάας, γενικός γραμματέας της συμμαχίας αυτής ,στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ωστόσο, στο τέλος τηλεδιάσκεψης των προέδρων των χωρών μελών, ανάμεσά τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, “ορισμένες θετικές δηλώσεις των Ταλιμπάν όσον αφορά την εσωτερική και την εξωτερική τους πολιτική”, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Ζάας δήλωσε επίσης ότι ελπίζει να “τηρηθούν” οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν να καταπολεμήσουν τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, καθώς η κεντρική Ασία και η Ρωσία αποτελούν διαδρομές που προτιμούν οι διακινητές οπίου και ηρωίνης.

Μετά την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η Ρωσία επέλεξε μια μάλλον συμφιλιωτική θέση απέναντι στους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι οι τελευταίοι έστελναν “θετικά μηνύματα” στο θέμα των ελευθεριών και του καταμερισμού της εξουσίας και συμπεριφέρονταν “πολιτισμένα” στην Καμπούλ.

Η Μόσχα, η οποία καλεί σε “εθνικό διάλογο” στο Αφγανιστάν, ανησυχεί για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που επίσης συνορεύουν με τη Ρωσία. Ο Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι θέλει να αποφευχθεί η εισροή μεταναστών και τζιχαντιστών μαχητών.

Ο Ζάας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ληφθεί απόφαση για “πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των κρατών μελών του ΟΣΣΑ”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι θα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή έως τις 16 Σεπτεμβρίου. “Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για όλη την ευρασιατική περιφέρεια και τον κόσμο στο σύνολό του”, υπογράμμισε.

Στρατιωτικές ασκήσεις προγραμματίζονται επίσης στο Κιργιστάν, άλλη χώρα της κεντρικής Ασίας, από την 1η έως την 9η Σεπτεμβρίου, έπειτα από παρόμοιες ασκήσεις στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν νωρίτερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό