19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Η παροχή F-16 θα κλιμακώσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ρωσία καταδίκασε τη Δευτέρα την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει την σύγκρουση.

Η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16, τα έξι πρώτα από τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

«Το γεγονός ότι η Δανία αποφάσισε τώρα να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης», σημειώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντίμιρ Μπάρμπιν σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

«Με το να κρύβεται πίσω από την υπόθεση ότι η Ουκρανία πρέπει να καθορίσει η ίδια τους όρους για την ειρήνη, η Δανία επιδιώκει με τις ενέργειες και τις πράξεις της να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ουκρανία από το να συνεχίσει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία», προσθέτει.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα της παρασχεθούν μόνον εντός του εδάφους της.

«Παρέχουμε όπλα υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθούν για να εκδιώξουν τον εχθρό από το έδαφος της Ουκρανίας. Και για τίποτε πέραν αυτού», σημείωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Άμυνας.

«Αυτοί είναι οι όροι, είτε πρόκειται για άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη ή οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Η Δανία θα παραδώσει συνολικά 19 μαχητικά αεροσκάφη. Η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά δεν έχει αποφασισθεί αν θα σταλούν όλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και θα συμβάλουν στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό