17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ρωσία: Επίσημα νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν – Αναγνωρίστηκε η σορός του

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναγνωρίστηκε η σορός του Γεβγκένι Πριγκόζιν και πλέον θεωρείται επίσημα νεκρός

22
SHARES

Eπιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν καθώς όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές Αρχές η σορός του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ταυτοποιήθηκε έπειτα από εξέταση DNA.

Οι ρωσικές ανακριτικές αρχές είχαν ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι ανέσυραν τις σορούς των δέκα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Παράλληλα, ερευνητές έχουν στα χέρια τους τους καταγραφείς πτήσης και βρίσκεται σε εξέλιξη «λεπτομερής εξέταση της σκηνής», τόνισε η ρωσική ερευνητική επιτροπή με ανάρτηση στο Telegram.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν δηλώσει ποιες θεωρούν ύποπτες αιτίες της ξαφνικής πτώσης του αεροπλάνου από τον ουρανό βορειοδυτικά της Μόσχας.

Οργή Κρεμλίνου για τα σενάρια δολοφονίας Πριγκόζιν με εντολή Πούτιν

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner και εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ μέχρι πρότεινος δεν είχε επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του.

«Τώρα γίνονται πολλές εικασίες γύρω από την συντριβή του αεροπλάνου αυτού και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Βεβαίως στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από μια πολύ καλά γνωστή γωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

«Όλα αυτά είναι απολύτως ψέματα και εδώ, όταν καλύπτουμε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στηριζόμαστε στα γεγονότα. Ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αυτά πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τους υπαινιγμούς δυτικών ηγετών, σύμφωνα με τους οποίους το Κρεμλίνο φέρεται να διέταξε την δολοφονία του Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν δεν είχε συναντήσει τον Πριγκόζιν πρόσφατα, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τα συλλυπητήρια του Πούτιν και η αντίδραση της Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την Πέμπτη, τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πριγκόζιν, σπάζοντας τη σιωπή του μετά την συντριβή του αεροπλάνου του ηγέτη της Wagner την Τετάρτη το βράδυ.

«Ήταν ένας άνδρας με δύσκολο πεπρωμένο, ο οποίος διέπραξε σοβαρά λάθη στη ζωή του αλλά αποσπούσε τα αποτελέσματα που χρειάζονταν», δήλωσε ο Πούτιν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του Πριγκόζιν και των άλλων εννέα θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος.

«Πρόκειται για ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην κοινή μας προσπάθεια» στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Φεβρουάριο του 2022, συνέχισε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής, την οποία άρχισαν οι ρωσικές αρχές, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι αυτή θα «διεξαχθεί στο σύνολό της και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα».

«Θα δούμε αυτά που θα πουν οι ερευνητές προσεχώς. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά το τεχνικό επίπεδο και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού. Αυτή θα πάρει κάποιο χρόνο», τόνισε.

Ο Λουκασένκο σπάει τη σιωπή του – «Είχα προειδοποιήσει να προσέχει»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Ντμίτρι Ούτκιν να προσέχουν για απειλές κατά της ζωής τους, τονίζοντας ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner θα παραμείνουν στη Λευκορωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να φανταστεί» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν είχε ορκιστεί να συντρίψει την ανταρσία Πριγκόζιν τον Ιούνιο, αλλά λίγες ώρες αργότερα συνήφθη μια συμφωνία για να επιτραπεί στον αρχηγό της οργάνωσης και σε ορισμένους από τους μαχητές της να εγκατασταθούν στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βοήθησε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας, λίγο μετά την ανταρσία εξιστόρησε χρησιμοποιώντας την αργκό των φυλακών πώς έπεισε τον Πούτιν να μην «εξοντώσει» τον Πριγκόζιν.

Ο τελευταίος, είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος σήμερα, αγνόησε τις ανησυχίες που του εξέφρασε ο Λουκασένκο για πιθανές απειλές κατά της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας από το βράδυ της 23ης Ιουνίου έως το απόγευμα της 24ης Ιουνίου ο Λουκασένκο είπε στον Πριγκόζιν ότι θα «σκοτωνόταν» αν συνέχιζε με την οργάνωσή του την πορεία προς τη Μόσχα, με τον αρχηγό της Wagner να του απαντά:«Ας είναι, θα σκοτωθώ».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εξιστόρηση Λουκασένκο, όταν ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν πήγαν να τον συναντήσουν προειδοποίησε και τους δύο: «Παλικάρια, τον νου σας».

Δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρο από τις δηλώσεις Λουκασένκο, τις οποίες μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA, πότε έγινε η τελευταία συνομιλία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, παλιός γνώριμος του Πριγκόζιν και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν είχε καμία σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα, κατά το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, σκοτώθηκαν ο Πριγκόζιν, ο Ούτκιν και άλλα ανώτατα στελέχη της Wagner.

«Ξέρω τον Πούτιν: είναι μεθοδικός, πολύ ήρεμος, λειτουργεί ακόμη και αργοπορημένα», είπε. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Πούτιν το έκανε, ότι ο Πούτιν φταίει. Είναι απλά πολύ άγριο και ερασιτεχνικό».

Σχετικές ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό