23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή επέκρινε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ρομάν Ιβανόφ, ένας Ρώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης επτά ετών επειδή σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων του μέσου RusNews στο οποίο εργαζόταν.

Δικαστήριο της μικρής πόλης Καρολιόφ, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έκρινε τον ηλικίας 51 ετών Ιβάνοφ ένοχο «για διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, αναφέρει ανάρτηση του RusNews στο Telegram. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών.

O δημοσιογράφος στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram είχε γράψει σε μία ανάρτησή του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του ΟΗΕ και άρθρα της εφημερίδας The New York Times, ενώ σε άλλη ανάρτηση είχε αναφερθεί στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο δικαστήριο, όπως γράφει ο ιστοτοπος Mediazona, προσήλθαν περίπου 50 άτομα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους προς τον Ιβανόφ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι υποστηρικτές του στους διαδρόμους του δικαστηρίου φώναξαν: «Ρομάν, είμαστε μαζί σου. Δεν είσαι μόνος», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο δικαστήριο.

A Russian court on Wednesday sentenced journalist Roman Ivanov to seven years in prison for criticizing the war in Ukraine on social media.

Read more here: https://t.co/RvNnw9coas pic.twitter.com/RbnRyIeRUJ

— The Moscow Times (@MoscowTimes) March 6, 2024

«Είναι καθήκον μου»

Η μητέρα του, Άλα Ιβανόβα, η οποία έδωσε συνέντευξη στον Τύπο, έσπευσε να καταγγείλει την κατασκευασμένη κατηγορία. «Αγωνιζόταν για τους ανθρώπους, τους βοηθούσε», είπε.

Ο Ιβανόφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του. «Είμαι δημοσιογράφος και καθήκον μου είναι να παρέχω πληροφορίες στους αναγνώστες. Και αυτές παρέχω. Το αν υπονομεύουν ή δεν υπονομεύουν το κύρος των στρατιωτικών, αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τις πληροφορίες και τις αναλύει» δήλωσε ο Ιβανόφ σε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία, ενώ 15 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Κατά την απολογία του ο Ρώσος δημοσιογράφος γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς πολίτες. «Θέλω να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους τους Ουκρανούς , στους οποίους η χώρα μας προκάλεσε θλίψη», είπε ο Ιβανόφ.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό