17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ριπές ανέμου 8 μποφόρ εξαπλώνουν τον εφιάλτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Εφιαλτικές σκηνές στην Αλεξανδρούπολη, με πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές να έχουν προετοιμαστεί για μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη έχοντας κυκλώσει αρκετά χωριά.

Η εξάπλωσή της είναι ταχύτατη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πυρόσβεσης, αφού οι φλόγες έχουν για «σύμμαχό» τους τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Δυνάμεις από Ήπειρο και Θεσσαλία

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη βρίσκονταν στις 22:30 πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα τόσα, από τη Θεσσαλία.

Με την άφιξή τους στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Χάθηκαν περιουσίες

Στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και ένα μοναστήρι. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Λουτρό, όπου καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν περιουσίες. Απειλούνται τόσο σπίτια όσο και κτηνοτροφικές μονάδες.

Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα,  Άνθεια, Λουτρός, Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό.

Ακόμη και μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Μαύροι καπνοί έχουν καλύψει μία τεράστια περιοχή.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», είπε από την πλευρά του  ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Οι τοπικές αρχές και η Πυροσβεστική καλούν τους κατοίκους της περιοχής να ακούν τις οδηγίες και να συνεργάζονται. Και αυτή τη φορά υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει ανθρώπους που ήθελαν παρά τις εντολές εκκένωσης να μείνουν στο σπίτι τους για να το σώσουν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κλειστή η Εγνατία, σε επιφυλακή το αεροδρόμιο

Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει επίσης σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό