23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ ανθρώπινου πόνου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το 2023 θα είναι πιο η θερμή χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών,  μας ενημερώνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Ήρθαμε αντιμέτωποι με καύσωνα και φονικές εστίες φωτιάς όλο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου και εκεί που περιμέναμε να πάρουμε μία ανάσα τον περασμένο μήνα, ο υδράργυρος χτύπησε και πάλι κόκκινο. Η περιγραφή ταιριάζει όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στη γεωπολιτική πραγματικότητα.

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς αιφνιδίασε τους πάντες, προκάλεσε ανείπωτο πόνο και έφερε ακόμη έναν πόλεμο δίπλα μας. Η Ευρώπη που υποτίθεται είχε ξεχάσει εδώ και δεκαετίες τους συμβατικούς πολέμους, μετράει στην αυλή της μέτωπα και νεκρούς.  Και η σύρραξη αυτή ίσως δεν είναι η τελευταία, προειδοποιούν αναλυτές.

Πέρα από τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή του Ιράν, που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να παρέμβουν, τα πράγματα είναι κρίσιμα και στα σύνορα Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.

Μετά την έξαρση της βίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάφλεξη. Στη σταθερά δοκιμαζόμενη Αφρική, στο χείλος του πολέμου βρίσκονται πάλι Αιθιοπία και Ερυθραία, ενώ στην Ασία, αφού πέρασε η “φουρτούνα” με την Ταϊβάν, εκφράζονται φόβοι για τις οξυμένες σχέσεις της Κίνας με τις Φιλιππίνες.

Είναι τόσα τα πεδία των μαχών και τόσες οι πιθανές εστίες ανάφλεξης, που παραθέτουμε αριθμούς νεκρών, τραυματιών, ομήρων, εκτοπισμένων, εγκλωβισμένων, χωρίς να μπορεί ο νους μας να χωρέσει όλη αυτή τη δυστυχία. Γινόμαστε από μακριά, από την ασφάλεια των γραφείων και των σπιτιών μας, αποδέκτες εικόνων, που μας «μουδιάζουν». Η ένδειξη «προσοχή, ευαίσθητο περιεχόμενο» – που άλλοτε σπάνιζε- είναι η νέα κανονικότητα. Το βλέμμα του τρόμου, οι κραυγές της απόγνωσης «τρυπούν» το χαρτί και την οθόνη σε καθημερινή βάση. Συνηθίσαμε σε όλα τα ρεκόρ. Θερμοκρασιών και θυμάτων. Αλλά ας μην ξεχνάμε: Όλοι αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε ρεκόρ… ανθρώπινου πόνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό