17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πώς φτάσαμε στα αλλεπάλληλα ρεκόρ θερμοκρασιών (infographic)

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ για δύο συνεχείς  ημέρες ανήλθε η μέση θερμοκρασία στη Γη, βάσει των πρώτων σχετικών μετρήσεων. Την Τρίτη 4 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία είχε φτάσει τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά 17 βαθμούς.

Πριν από τα δύο διαδοχικά ρεκόρ, η υψηλότερη μέση θερμοκρασία είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016 και τον Ιούλιο του 2022 (16,92 βαθμοί). H μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη Γη έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,1 βαθμούς Κελσίου από το 1880.

Από το 1975, ο ρυθμός αύξησης της μέσης θερμοκρασίας ανέρχεται σε περίπου 0,15-0,20 βαθμούς ανά δεκαετία. Η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται σε έναν συνδυασμό του καιρικού φαινομένου El Niño και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στις 8 Ιουνίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακοίνωσε την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές. Ο Ιούνιος που πέρασε, ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών. Οι μέσες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1850 και 1900.

Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη καταγραφή στοιχείων, με το καμπανάκι να χτυπάει πιο δυνατά για την Ευρώπη, η οποία είνα ιη περιοχή του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό