18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πώς το «χρυσό» ζευγάρι Καϊλή- Τζόρτζι βρέθηκε στην καρδιά του Qatargate

Ειδήσεις Ελλάδα

Αφιέρωμα στην ζωή της Εύας Καϊλή και του Francesco Giorgi δημοσίευσε το Politico, τονίζοντας πως «δεν είχαν αφήσει τίποτα στην τύχη». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για το «πιο περιβόητο ζευγάρι στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο συναντήθηκε το 2017, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Καϊλή στην βελγική αστυνομία. Όμως πώς έγινε αυτό; «Εδώ είναι που η ιστορία τους ξεφεύγει από τον κανόνα», επισημαίνει το Politico, συμπληρώνοντας ότι «τα περισσότερα ζευγάρια μισθωτών δεν ζουν περιτριγυρισμένα από στοίβες μετρητών, δεν διαθέτουν μια «τσάντα» γεμάτη χαρτονομίσματα ή δεν καταλήγουν ύποπτοι σε εκτεταμένες έρευνες διαφθοράς».

Καθώς το Κατάρ ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, το ζευγάρι ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κράτους του Κόλπου στις Βρυξέλλες, υπερασπιζόμενοι το ρεκόρ του στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποκρούοντας τις επικρίσεις για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών.

«Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικού τουρνουά, όλα κορυφώθηκαν. Σε μια κρίσιμη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri – γνωστός και ως «ο γιατρός» – θα ερχόταν αυτοπροσώπως για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σώματος», αναφέρει το Politico. Και προσθέτει: «Τις προηγούμενες ημέρες, η Καϊλή, η Ελληνίδα βουλευτής που ήταν τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε εντείνει τις προσπάθειές της. Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, συνεντεύξεις και μια συλλογή φακέλων έρευνας που είδε το POLITICO, είχε πετάξει από και προς τη Ντόχα και είχε περάσει ώρες παρακαλώντας και καλοπιάνοντας συναδέλφους της βουλευτές να δώσουν στο Κατάρ «καθαρό» πιστοποιητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Qatargate: Πώς η βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων της Ευρώπης καταστράφηκε από τα…ντεμοντέ μετρητά

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Εύα Καϊλή στράφηκε στον σύντροφό της Τζιόρτζι για συμβουλές αρκετές φορές. «Σε ποιον άλλον πρέπει να μιλήσω;», του έστειλε μήνυμα στις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις των μηνυμάτων της στο WhatsApp που περιλαμβάνονται στους φακέλους της αστυνομικής έρευνας. Μάλιστα, το Politico επισημαίνει: «Ενώ η Καϊλή χειριζόταν τα τηλέφωνα, ο Τζιόρτζι, ένας Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός, έβαζε τις τελευταίες διορθώσεις στην ομιλία του υπουργού του Κατάρ. Σε φωτογραφίες παρακολούθησης της αστυνομίας που τραβήχτηκαν τρεις ημέρες πριν από την ακρόαση, φαίνεται να μελετά το κείμενο με το μακροχρόνιο αφεντικό του, τον Pier Antonio Panzeri – έναν πρώην νομοθέτη της ΕΕ, τον οποίο οι βελγικές εισαγγελικές αρχές θα περιέγραφαν αργότερα ως τον εγκέφαλο μιας σαρωτικής επιχείρησης «cash-for-influence», γνωστής ως «Qatargate»».

Μιλώντας για την ημέρα της ομιλίας του Αλ Μάρι, το δημοσίευμα τονίζει ότι την ώρα που ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ παρουσίαζε την υπόθεση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην χώρα του και γιατί άξιζε τον σεβασμό του κόσμου, η Καϊλή και ο επί πέντε χρόνια σύντροφός της επικοινωνούσαν διαρκώς μέσω του WhatsApp. Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν ο Τζιόρτζι κι ο Παντσέρι ήταν πως οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες τούς παρακολουθούσαν για αρκετούς μήνες, ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους σε ένα εκτεταμένο σχέδιο «cash-for-influence», στο πλαίσιο του οποίου το Κατάρ πλήρωνε για να επιτύχει συγκεκριμένα νομοθετικά αποτελέσματα. Οι επικοινωνίες τους, μεταξύ άλλων με την Καϊλή και άλλους υπόπτους, θα συλλαμβάνονταν στο πλαίσιο των υποκλοπών και των επακόλουθων ερευνών.

Πώς άνοιξε το «σκοτεινό» παράθυρο άσκησης πίεσης για ξένες κυβερνήσεις

Η Καϊλή αρνείται κάθε αδίκημα σε ένα σχήμα στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Panzeri και άλλοι δέχθηκαν χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Καϊλή υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η έρευνα για τις ενέργειές της παραβίασε την κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

«Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2022, η παγίδα κλείδωσε. Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι και μερικοί ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της συμμετοχής σε «εγκληματική συμμορία». Δύο άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Marc Tarabella και ο Andrea Cozzolino, θα συλλαμβάνονταν επίσης και θα τους απαγγέλλονταν κατηγορίες. Η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες από τσάντες γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τις οποίες είχε εντοπίσει στο διαμέρισμα του Panzeri, στο σπίτι της Καϊλή και του Τζιόρτζι και σε μια βαλίτσα που είχε μεταφέρει ο πατέρας της Καϊλή – μετατρέποντας αμέσως την έρευνά τους σε πρωτοσέλιδη είδηση για τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την ήπειρο», σημειώνει το Politico. Οι συλλήψεις-σοκ ενός από τα πιο υψηλόβαθμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του φίλου της και των φερόμενων ως συνεργών τους άνοιξαν ένα παράθυρο σε έναν σκοτεινό κόσμο άσκησης πίεσης για ξένες κυβερνήσεις στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ.

Η Καϊλή και ο Τζιόρτζι, αναφέρει το Politico, αποτελούσαν ένα τρομερό ζευγάρι εξουσίας στο κύκλωμα των Βρυξελλών. Κι όμως σε μια στιγμή, όλα τελείωσαν. Και οι δύο ήταν στη φυλακή, η φήμη τους διαλυμένη, το βρέφος τους έξω και υπό τη φροντίδα μελών της οικογένειας. Μέσα σε ένα μόνο πρωινό, το χρυσό ζευγάρι της πρωτεύουσας της ΕΕ είχε γίνει το πιο διαβόητο δίδυμο της πόλης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό