17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πώς ο Sam Altman εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το να απολύει ένα διοικητικό συμβούλιο, έναν ισχυρό και καταφανέστατα επιτυχημένο CEO είναι σπάνιο στη Σίλικον Βάλεϊ. Το να επιστρέφει ο CEO ύστερα από 5 ημέρες είναι ανήκουστο, σημειώνει το Business Insider, και εξηγεί πως το πραξικόπημα εναντίον του κατέληξε να εδραιώνει την ισχύ του στην εταιρεία και στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, που θα καθορίσει ίσως περισσότερο από κάθε άλλον τη ζωή μας.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Altman δεν είχε ένα βασικό όπλο που κρατάει τους άλλους ιδρυτές και CEO σταθερά σε θέση εξουσίας: τον έλεγχο των μετοχών στην εταιρεία. Ο Altman δεν έχει ούτε μία μετοχή της εταιρείας στην κατοχή του.

Εκδηλώσεις λατρείας

Το πόσο χαρισματικός είναι κατέστη εμφανές από το κύμα των emojis  ❤️ που πλημμύρισε το Χ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς εργαζόμενοι εξέφραζαν αλληλεγγύη και οργή για την απόλυσή του. Εκατοντάδες ανήρτησαν τη φράση: «Η OpenAI είναι ένα τίποτα χωρίς τους ανθρώπους της». Μεταξύ αυτών και η Mira Murati, που είχε επιλεγεί για προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος. Σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων υπέγραψε επιστολή, στην οποία απειλούσε να παραιτηθεί, εάν ο Altman δεν επιστρέψει.

OpenAI is nothing without its people

— Mira Murati (@miramurati) November 20, 2023

Αλλά οι εκδηλώσεις λατρείας δεν ήρθαν μόνο από τους υπαλλήλους της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, έσπευσε με ταχύτητα φωτός να τον προσλάβει και όταν το ανακοίνωσε οι επενδυτές έστειλαν τη μετοχή της εταιρείας σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Χαρισματικός στην επικοινωνία

Ο Vinod Khosla, ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο των venture capitals και επενδυτής της OpenAI, χαρακτήρισε τον Altman «CEO που συναντάς μία φορά στα 50 χρόνια» και ο επικεφαλής της Rewind AI, Dan Siroker, είπε ότι είναι «ένας από τους αληθινούς ιεραπόστολους» σε έναν κόσμο γεμάτο μισθοφόρους. Ο Paul Graham, ιδρυτής της Y Combinator, που όρισε τον Altman ως διάδοχό του το 2014, έχει ίσως δώσει την καλύτερη περιγραφή: «μάστερ της AΙ και της πειθούς».

«Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι το στυλ επικοινωνίας του», λέει Eduard Christea της Holofy. «Είναι πραγματικά, πραγματικά, πολύ καλός και στο να γίνεται κατανοητός, αλλά και στο να κατανοεί και να κάνει στοχαστικές ερωτήσεις». Όσοι είχαν άμεση συνεργασία με τον Altman επικροτούν την «ευθύτητα στην επικοινωνία» και την «απίστευτη περιέργεια», που τον έκανε να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. Ήταν επίσης ξεκάθαρο, σημειώνει το Business Insider, πως ήταν μία ηγετική φυσιογνωμία, που ένωνε το προσωπικό γύρω από έναν ανώτερο σκοπό: την προώθηση της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (AGI).

«Πάνω από όλα entrepreneur»

«Είναι ένα από από αυτά τα πραγματικά έντονα περιβάλλοντα, όπου όλοι οι άνθρωποι εργάζονται απίστευτα σκληρά» είπε στο Insider πρώην εργαζόμενος της OpenAI. «Είναι εκεί τα Σαββατοκύρια, τα απογεύματα, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είτε έχουν εμμονή με την OpenAI επειδή έχουν εμμονή με τις startups είτε έχουν εμμονή με την αποστολή της της δημιουργίας AGI» συμπλήρωσε.

Υπήρχε ωστόσο και κάτι ακόμη, που κατέστησε δυνατή την επιστροφή του: Όλοι ήξεραν ότι τα χρήματά τους συνδέονται με τον Sam. Εκείνος ήταν το πρόσωπο της εταιρείας, εκείνον είχαν εμπιστευτεί οι επενδυτές, εκείνον ήξεραν οι πελάτες.

Ο Altman είναι πάνω από όλα entrepreneur – ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει το ρίσκο για να ανοίξει και να τρέξει μία νέα εταιρεία. Και το χάος της περασμένης εβδομάδας, που τον βρήκε νικητή, δείχνει ότι αυτή η ιδιότητα είναι η πιο σημαντική σε μία εταιρεία – ακόμη και εάν αυτή στηρίζεται για την ανάπτυξη των προϊόντων της σε ιδιοφυείς επιστήμονες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό