17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πώς μπορεί να γίνει… restart στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι «κόκκινες γραμμές» και το «παράθυρο» διαλόγου – Ποιοι θα είναι παρόντες από κάθε πλευρά στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Μπορεί να αλλάξει εντελώς το κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τετάρτη. Κάποιοι τη θεωρούν ως μία «χρυσή» ευκαιρία για να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα χώρα και πώς μπορεί ενεργοποιηθεί το «restart» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, μετά από ενάμισι χρόνο, θεωρείται και από τις δύο πλευρές ως μια εξαιρετική στιγμή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Προσδοκία της Αθήνας είναι να μπουν οι σχέσεις με την Άγκυρα σε μία φάση εξομάλυνσης, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις του παρελθόντος και να ξεπεραστεί ο κίνδυνος που προκλήθηκε τους προηγούμενους μήνες, με τις ευθείες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Η ατζέντα της συνάντηση των δύο ηγετών περιλαμβάνει κυρίως τη συζήτηση για μία συμφωνία «ηρεμίας» στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διατήρηση του θετικού κλίματος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει «παράθυρο» για την επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα επιμένει ότι οι όποιες διαβουλεύσεις γίνουν στο μέλλον, θα είναι με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Η σύνθεση της συνάντησης των δύο ηγετών αναδεικνύει, εν πολλοίς και τους στόχους της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τη διπλωματική του σύμβουλο, κυρία Μπούρα.

Ανάλογη θα είναι η σύνθεση και της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Ερντογάν θα έχει δίπλα του τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Φιντάν και τον σύμβουλό του κ. Κιλίτς.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, θα ακολουθήσουν ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Τα όρια της ατζέντας όρισε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε: «Είναι γνωστή η μία μόνο διαφορά των θαλασσίων ζωνών η οποία θέλουμε να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, δεν μπαίνει στο τραπέζι καμία άλλη συζήτηση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό