22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πώς θα διεκδικήσεις τα χρήματα που αξίζεις (και πιθανώς ήδη παίρνει ο άντρας συνάδελφός σου)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ναι, το χάσμα των φύλων στους εργασιακούς χώρους, έχει ξεμείνει και είναι και στο χέρι μας να το γεφυρώσουμε, διεκδικώντας τα αυτονόητα

Ειδικά τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου, είναι δύσκολο το να γνωρίζεις «πόσα χρήματα αξίζεις». Το ίδιο ισχύει και όταν πηγαίνεις σε μια καινούρια θέση, σε έναν νέο για εσένα εργασιακό περιβάλλον, ανεξάρτητα από το αν είναι μικρή επιχείρηση ή μεγάλη εταιρεία. Διαπραγματεύεσαι μεν, αν έχεις το περιθώριο, αλλά ουσιαστικά, εφόσον η θέση σε ενδιαφέρει, αποδέχεται την προσφορά του νέου σου εργοδότη και ξεκινάς με όρεξη να αποδείξεις πως όχι μόνο αξίζεις τον μισθό που σου προσφέρουν, αλλά και παραπάνω.

Αυτός είναι ο τρόπος, ώστε εφόσον εργάζεσαι σε ένα υγιές περιβάλλον, να κατακτάς αυξήσεις στον μισθό που δικαιούσαι, να νιώθεις πως εξελίσσεσαι και, πράγματι, να θέλεις να εργάζεσαι με κέφι και διάθεση καθημερινά – εντάξει, πιθανώς όχι τη Blue Monday (ή και κάθε Monday) του χρόνου, αλλά γενικά, να «τα δίνεις όλα».

Είναι αλήθεια όμως πως πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους σε όλα τα επαγγέλματα. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Δικαίου Γυναικών, δείχνουν πως οι γυναίκες «χάνουν» 418.800 δολάρια κατά τη διάρκεια μιας καριέρας 40 ετών, με βάση το σημερινό μισθολογικό χάσμα. Μπορεί αυτά τα ποσά στην Ελλάδα να μην «παίζουν», όμως είναι σαφές πως το μισθολογικό χάσμα υπάρχει, μας αφορά όλες και μέσω της διαπραγμάτευσης μπορούμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι για να το κλείσουμε.

Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μερικά σημεία – «κλειδιά», ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να γίνει με τους πιο ευνοϊκούς για ‘σένα όρους και άρα με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα θετικό αποτέλεσμα.

#1 Δικτυώσου με τους συναδέλφους

Το ρητό «η γνώση είναι δύναμη», εδώ εφαρμόζεται απόλυτα και σε κάθε εργασιακό χώρο, η γνώση αποκτάται μέσω των συναδέλφων. Επομένως, στις προτεραιότητές σου στη νέα σου θέση πρέπει να είναι και η απόκτηση σχέσεων με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι: Όχι μόνο κάνει την καθημερινότητά σου ευκολότερη, αλλά σου δίνει και τη δύναμη της γνώσης. Πρόσεξε, όμως, διότι το θέμα είναι να δικτυωθείς και με ανθρώπους του κλάδου σου. Αυτό σημαίνει να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις, τυχόν ταξίδια, σεμινάρια, ώστε να αποκτήσεις σχέσεις και να μάθεις ποιες εταιρείες πληρώνουν πόσα για συγκεκριμένες θέσεις – τη δική σου θέση, δηλαδή. Η δικτύωση με άτομα του κλάδου σου θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ποιος είναι ένας ανταγωνιστικός μισθός για κάποιον στο δικό σου αντικείμενο. Από εκεί και πέρα, η γνώση της αξίας που δίνει η αγορά στη θέση σου, θα σε βοηθήσει να διαπραγματευτείς υπό άλλους όρους και με άλλη διαπραγματευτική ισχύ τον δικό σου μισθό.

#2 Ερεύνησέ το

Εκτός από τη δικτύωση με συναδέλφους και άλλα άτομα που εργάζονται στον χώρο, η έρευνα είναι ένα σημαντικό σημείο – «κλειδί» για να μπορέσεις να διαπραγματευτείς καλύτερο μισθό. Στόχος είναι να μάθεις τι προσφέρει η αγορά για τη θέση σου, ώστε όχι να πας και να «απειλήσεις» με ατάκες του στιλ «θα πάω εκεί που πληρώνουν καλύτερα» αλλά για να γνωρίζεις τι μπορείς να διεκδικήσεις και γιατί μπορείς να το πάρεις.

#3 Να είσαι ρεαλίστρια

Άλλωστε, μόνο προσεγγίζοντας ρεαλιστικά το ζήτημα, έχεις ελπίδες να τα καταφέρεις. Ζητώντας δηλαδή ένα υπέρογκο ποσό από τη μικρομεσαία επιχείρηση που εργάζεσαι διότι αυτό έμαθες ότι παίρνει ο άνθρωπος που κάνει τη δουλειά σου σε μια πολυεθνική εταιρεία, δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Επομένως, στη διαπραγμάτευση πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να πάρεις αλλά και τι μπορείς να πάρεις, ώστε πράγματι να καταλήξεις σε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα μπορούσες, πάντως, να ζητήσεις 5-10% περισσότερα χρήματα, εξηγώντας με επιχειρήματα για ποιους λόγους αξίζεις όντως αυτά τα χρήματα: Είναι η εμπειρία, είναι οι ικανότητες που έχουν αποδειχθεί; Ό,τι κι αν είναι, αυτό πρέπει να προτάξεις, μακριά από απειλές και τυχόν πικρίες, με θετική διάθεση: Διεκδικείς αυτά τα χρήματα, διότι έχεις αποδείξει πως τα αξίζεις!

#4 Να διαπραγματευτείς

Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τελεσίγραφα. Η διαπραγμάτευση χρειάζεται ευελιξία και από εσένα, κάτι που σημαίνει πως αν η εταιρεία σου για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να σου δώσει την αύξηση που ζητάς, μπορείς να επιμείνεις ζητώντας άλλα πράγματα που πιθανώς σε διευκολύνουν: Τηλεργασία, μερικές ημέρες παραπάνω άδειας, ευελιξία στο ωράριο, μπορούν όλα αυτά να μπουν στο τραπέζι ώστε να αισθάνεσαι ότι παίρνεις όντως ό,τι αξίζεις. Επίσης, ενδέχεται μία αύξηση στον μισθό σου να συνοδεύεται από αύξηση ευθυνών, υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων. Είσαι έτοιμη να αναλάβεις την πρόκληση;

Το εργασιακό περιβάλλον σήμερα είναι περισσότερο μεταβαλλόμενο από ποτέ κι αυτό σημαίνει πως ευκαιρίες αναδύονται διαρκώς – και το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος, είναι στις προτεραιότητές μας!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό