22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πώς η UEFA μπορεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από το Champions League

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ηθική βλάβη»: αυτή, σύμφωνα με ορισμένες ισπανικές εφημερίδες, θα μπορούσε να είναι η επίκληση μέσω της οποίας η UEFA μπορεί να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από το επόμενο Champions League.

Στο επίκεντρο παραμένει η υπόθεση Νεγκρέιρα, με τις πληρωμές του καταλανικού συλλόγου στον πρώην αντιπρόεδρο της ισπανικής επιτροπής διαιτησίας, ενώ η έναρξη έρευνας από τον εισαγγελέα της Βαρκελώνης θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συνέπειες, σε αθλητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ιβηρικά μέσα, η UEFA θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί διάταξη του κανονισμού της για να παρέμβει. Ειδικότερα, οι κανονισμοί του Champions League, του Europa League και του Conference League, καθορίζουν σε σημείο του άρθρου 4 τα κριτήρια και τις διαδικασίες εισδοχής συλλόγων.

Κριτήρια που αναφέρουν ότι για να γίνουν (οι σύλλογοι) δεκτοί δεν πρέπει «να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο», κάτι που ο σύλλογος θα πρέπει «να επιβεβαιώσει εγγράφως στη διοίκηση της UEFA».

Επιπλέον, οι σύλλογοι πρέπει «να ενημερώνουν την UEFA για οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον κρατικών δικαστηρίων ή πειθαρχικών οργάνων που εμπλέκουν τον σύλλογο ή τους διευθυντές του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία αποσκοπεί στη διοργάνωση ή να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, είτε ο σύλλογος είτε οι αξιωματούχοι έχουν αθωωθεί ή όχι».

Η UEFA επιφυλάσσεται πάντα του δικαιώματος να μην δέχεται συλλόγους οι οποίοι, έχοντας αποκτήσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν πληρούν όλους τους όρους που θέτουν οι κανονισμοί αυτών των διοργανώσεων.

Έτσι, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, και μόνο η έναρξη της έρευνας κατά της Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό της από την Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες η UEFA είχε ζητήσει πληροφορίες για το τι συνέβαινε στους «Μπλαουγκράνα», αλλά τότε επρόκειτο ακόμη για φημολογίες: τώρα, η έναρξη της έρευνας έχει προκαλέσει συναγερμό τόσο στη Νιόν όσο και στο «Καμπ Νόου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό