20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Πώς η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ αυξάνει το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε κάθε προσδοκία το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%, έναντι 2% το προηγούμενο τρίμηνο και πολύ πάνω από το 1,8% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και μακριά από την ύφεση που πολλοί προέβλεπαν.

Η κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες που αυξήθηκαν κατά 1,6% λόγω των διακοπών και των… εισιτηρίων  των συναυλιών της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ!  «Μόνο η περιοδεία της Τέιλορ Σουίφτ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει συνολικές δαπάνες 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλότερες από το ΑΕΠ 35 χωρών», ανέφερε το ερευνητικό κέντρο Common Sense Institute.Ενα κλάσμα του τζίρου που συνδέεται με τις 137 προγραμματισμένες συναυλίες σε πέντε ηπείρους. Μια  περιοδεία που είναι στην πραγματικότητα κινητήρια δύναμη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσε ότι η Τέιλορ Σουίφτ ενισχύει κυριολεκτικά την ξενοδοχειακή βιομηχανία καθώς κατέγραψε αύξηση των εσόδων για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Οι αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι οι κρατήσεις ξενοδοχείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εδώ και χρόνια χάρη στην Σουίφτ . «Παρά την επιβράδυνση της ανάκαμψης του τουρισμού, ο Μάιος επισημάνθηκε ως ο ισχυρότερος μήνας για έσοδα από ξενοδοχεία στη Φιλαδέλφεια από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό συνέβη χάρη στην εισροή καλεσμένων για τις συναυλίες της Σουίφτ  στην πόλη», έγραψαν αξιωματούχοι της Fed.

Ο Πάουελ και η Σουίφτ

Οικονομικός συντάκτης  των New York Times δεν δίστασε μάλιστα να ρωτήσει τον Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Fed: «δεν πιστεύετε, κύριε Πρόεδρε, ότι ο αγώνας για την αγορά εισιτηρίων για τις συναυλίες της Σουίφτ είναι ένδειξη καλής υγείας της οικονομίας;»

Ο Πάουελ απάντησε υπογραμμίζοντας τη συνολική ισχύ της οικονομίας. «Η δύναμη της οικονομίας, συνολικά, είναι καλή. Είναι καλό αυτό που βλέπουμε, φυσικά»είπε.Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι «η ισχυρότερη ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου σε υψηλότερο πληθωρισμό και αυτό θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση από τη νομισματική πολιτική.Οπότε θα το παρακολουθούμε προσεκτικά και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου».

Οι οικονομολόγοι λένε πάντως ότι οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη.

«Σεισμός» στην περιοδεία

Ο ενθουσιασμός που πυροδότησε η ποπ σταρ στην προετοιμασία της περιοδείας της είναι ήδη εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατομμύρια θαυμαστές της ήλπιζαν να αποκτήσουν ένα από τα πολυπόθητα εισιτήρια για την περιοδεία της 33χρονης σταρ.

Η περιοδεία της Σουίφτ ξεκίνησε στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 2024. Σύμφωνα με το περιοδικό Pollstar, που ειδικεύεται στη μουσική βιομηχανία, οι 137 συναυλίες της θα αποφέρουν πωλήσεις περίπου 1,3 δισ. δολάρια, ποσό που την καθιστά τη μεγαλύτερη εισπρακτική περιοδεία στην ιστορία . Στην εμφάνισή της στο Σιάτλ οι σεισμογράφοι  κατέγραψαν μάλιστα δονήσεις στο έδαφος που ήταν συγκρίσιμες με έναν σεισμό 2,3 Ρίχτερ. οικονομία.

Το NBC News ανέφερε ότι όταν η Τέιλορ Σουίφτ εμφανίστηκε στο Σινσινάτι στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, η άφιξή της απέφερε περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια δολάρια στα ξενοδοχεία του Κέντρου. Και 5,3 εκατομμύρια δολάρια σε ξενοδοχεία στη γύρω περιοχή.«Ο οικονομικός αντίκτυπος που δημιούργησε η Taylor Swift είναι συγκλονιστικός»σχολίασε το NBC.

Υπολογίσιμη οικονομική δύναμη

«Η Τέιλορ Σουίφτ είναι μια υπολογίσιμη δύναμη», είπε η Τζούλι Κάλβερτ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Visit Cincinnati.Οι θαυμαστές της ταξιδεύουν από μακριά για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες της, γεμίζοντας  ξενοδοχεία, εστιατόρια και τοπικά αξιοθέατα. Η επιρροή της Σουίφτ στον τουρισμό είναι απόδειξη της ικανότητάς της να αιχμαλωτίζει το κοινό και να τονώνει την οικονομική ανάπτυξη».

Το φαινόμενο Σουίφτ κάνει το ίδιο σχεδόν σε κάθε πόλη που επισκέπτεται η ποπ τραγουδίστρια. Οι τουριστικοί αξιωματούχοι του Σικάγο δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η πόλη έσπασε τα ρεκόρ πληρότητας ξενοδοχείων το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου χάρη στις συναυλίες της ποπ σταρ στο Soldier Field.

Η φωνή της γενιάς Ζ

«Τα τραγούδια της Σουίφτ μιλούν καλύτερα από τον καθένα στη Generation Z, λέει  ο διάσημος Βρετανός τραγουδοποιός Εντ Σίραν. «Μια ώρα στο τηλέφωνο μαζί της είναι σαν μια συνεδρία θεραπείας, επειδή μιλάς με κάποιον που καταλαβαίνει πραγματικά πώς νιώθεις. Και  δεν είναι ο μόνος που αναζητά παρηγοριά στα λόγια της Σουίφτ. Η λεγόμενη γενιά Ζ την λατρεύει καθώς η Swift ήταν πάντα γνωστή για την εξαιρετικά στενή της σχέση με τους θαυμαστές της, μιλώντας μαζί τους απευθείας στο Tumblr και στο Twitter, προσκαλώντας μερικούς από αυτούς να συμμετάσχουν σε ειδικές ιδιωτικές συνεδρίες στις οποίες παρουσίαζε τα τραγούδια της.Η Washington Post χαρακτήρισε την παρουσία της στη διεθνή πολιτιστική σκηνή ως «συντριπτική», λέγοντας ότι η Σουίφτ «είναι αυτή η σπάνια φιγούρα που καταφέρνει να κυριαρχεί την ποπ κουλτούρα ανά πάσα στιγμή», η οποία «διατηρεί μια άθραυστη λαβή στον όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο μας».

Το τελευταίο της άλμπουμ, Midnights, έγινε το πρώτο που πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, συμπεριλαμβανομένων CD και βινυλίων, από το 2015, και έσπασε διάφορα ρεκόρ πωλήσεων. «Οι μελωδίες της είναι πιασάρικες, τείνουν να χρησιμοποιούν ένα στενό φωνητικό εύρος και να επαναλαμβάνουν πολλές νότες. Αυτό στην πραγματικότητα κάνει τη μουσική της λιγότερο περίπλοκη από ό,τι άλλων καλλιτεχνών, αλλά την κάνει επίσης πιο εύκολη στην …πέψη», λέει ο Νέιτ Σλόαν, μουσικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Η μουσική της Σουίφτ έχει επαινεθεί από σημαντικούς μουσικούς όπως οι Πολ Μακ Κάρντνει, ο Μικ Τζάγκερ, η Μαντόνα και ο Μπρους Σπρίνγκστιν. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς έχει επανειλημμένα πει δημοσίως επίσης ότι είναι θαυμαστής της Σουίφτ.

Αυτή η δημοτικότητα οφείλεται και  σε διάφορους άλλους παράγοντες.Από το 2019 η Σουίφτ έχει αρχίσει να μιλάει πολύ πιο ανοιχτά για προοδευτικούς υποψηφίους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2020 τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Το TikTok

Τέλος, μέρος της τεράστιας επιτυχίας της οφείλεται αναμφίβολα στο TikTok, το οποίο σύστησε την Σουίφτ σε πολλούς νέους που δεν γνωρίζουν τις πιο κρίσιμες διαμάχες και απόψεις. Στα κοινωνικά δίκτυα, τα βίντεο που την δείχνουν συγκεντρωμένη και αφοσιωμένη στους θαυμαστές της κατά τη διάρκεια της περιοδείας, να τραγουδά και να χορεύει σχεδόν χωρίς διαλείμματα για περισσότερες από τρεις ώρες, έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για τις συναυλίες της, πείθοντας εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τα κοντσέρτα της, ακόμη και και αν πολύς κόσμος δεν είναι απαραιτήτως θαυμαστής της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό