20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα ρωσικά drones-καμικάζι

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ένα υπόγειο στο κέντρο του Κιέβου στα τέλη του περασμένου μήνα, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, εκατοντάδες μηχανικοί και καινοτόμοι συναντήθηκαν με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να σκεφτούν τρόπους καλύτερης εξουδετέρωσης των ευτελών ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που εξακολουθούν να καταστρέφουν τις ουκρανικές πόλεις.

Ήταν μια σπάνια, κοντινή ματιά στην τεχνολογική κούρσα εξοπλισμών της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η οποία βασίζεται στην καινοτομία του ιδιωτικού τομέα που τροφοδοτείται με κρατικά επιχειρηματικά κεφάλαια και η οποία παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης σε μια ανθηρή βιομηχανία σε καιρό πολέμου.

«Ο πόλεμος σήμερα είναι τεχνολογικός, με αλλαγές στην τεχνολογία και στο πεδίο της μάχης να συμβαίνουν καθημερινά», δήλωσε ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υπουργός ψηφιακών μετασχηματισμών, στο περιθώριο της συνάντησης.

Το Reuters ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που προσκλήθηκε στην εκδήλωση, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και υπουργοί αναμείχθηκαν με μηχανικούς και εκκεντρικούς λάτρεις. Ένας άνδρας έφτασε με βερμούδα και καπέλο του μπέιζμπολ με ένα μεγάλο drone κάτω από το μπράτσο του.

Οι διοργανωτές μοίρασαν χρηματικό έπαθλο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων που κρίθηκε ότι παρουσίασαν τα καλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή την καλύτερη τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου έναντι των ρωσικών «Σαχέντ», μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής προέλευσης που ταξιδεύουν σε σμήνη προς τους στόχους τους και εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση.

Τον Μάιο, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με ένα μηνιαίο ρεκόρ που ξεπέρασε τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τους σχεδιαστές που αγωνιούν να προστατεύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό αυτό το χειμώνα. Τον περασμένο χειμώνα η Ρωσία προσπάθησε να παραλύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με αεροπορικές επιδρομές.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν τόσο χαμηλά που μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από την αεράμυνα, ενώ τα συστήματα πλοήγησής τους είναι αρκετά ισχυρά ώστε να είναι δύσκολο να καταρριφθούν με όπλα ηλεκτρονικού πολέμου κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαταράσσουν τις ραδιοσυχνότητες.

Η Δύση έχει προμηθεύσει εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων, αλλά η κατάρριψη σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κοστίζουν 50.000 δολάρια το κομμάτι με πυραύλους αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ιδανική, λένε αξιωματούχοι.

Πόλεμος των drones

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πολέμους στην Υεμένη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά ποτέ περισσότερο από ό,τι στην Ουκρανία, λένε αξιωματούχοι.

«Πρόκειται πραγματικά για έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Fedorov, προσθέτοντας ότι η καινοτομία της στρατιωτικής τεχνολογίας στην Ουκρανία είχε εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ουκρανία ξεκίνησε πέρυσι ένα πρόγραμμα crowdfunding με στόχο τη δημιουργία ενός «Στρατού των drones», το οποίο έχει εξελιχθεί σε κρατικό πρόγραμμα που καλύπτει τα πάντα, από την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μέχρι την εκπαίδευση πιλότων drone.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό