27.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πότε ξεκινά η εκεχειρία στη Γάζα – Απελευθερώνονται οι πρώτοι όμηροι

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεκατρείς όμηροι της Χαμάς (γυναίκες και παιδιά) θα είναι τα πρώτα άτομα που θα απελευθερωθούν, από τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής (24/11) που ξεκινά η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι έλαβε μια λίστα με τους αμάχους που θα απελευθερωθούν, με μία πρώτη ομάδα 13 ατόμων να αφήνεται από τη Χαμάς στις 4 το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υπογράμμισε ότι αναμένεται από την ισραηλινή πλευρά η αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η εκεχειρία είχε οριστεί αρχικά να τεθεί σε ισχύ σήμερα Πέμπτη (23/11) στις 10 το πρωί, αλλά τελικά αναμένεται να ξεκινήσει με μία ημέρα καθυστέρηση.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε και επιβεβαιώθηκε το πρωί της Τετάρτης, αλλά περισσότερο από μία ημέρα αργότερα δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί μια αναμενόμενη ανακοίνωση για την επίσημη ώρα έναρξης.

Τι συμφωνήθηκε και η ελπίδα για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων

Ειδικότερα, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 50 ομήρους γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 Παλαιστινίους από τις ισραηλινές φυλακές.

Μάλιστα, το Ισραήλ ανέφερε πως η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει πέρα από τις πρώτες τέσσερις ημέρες, εφόσον η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ομήρους την ημέρα.

Παλαιστινιακή πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι ένα δεύτερο κύμα απελευθερώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει πίσω στο Ισραήλ ακόμα και 100 επιπλέον ομήρους μέχρι το τέλος του μήνα.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους και τη μεταφορά φαρμάκων σε αυτούς.

Παράλληλα, σημαίνει πως θα επιτραπεί σε εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές προμήθειες να εισέλθουν στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και θα διατηρήσει ένα καθημερινό εξάωρο «παράθυρο» απαγόρευσης πτήσεων στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως και οι δύο πλευρές έχουν τονίσει πως οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν μόλις τερματιστεί η εκεχειρία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό