17 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πόσο στοίχισε στη Uniper η ενεργειακή κρίση- Καθαρές ζημίες 40 δισ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι περιορισμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν πλήξει σοβαρά τη γερμανική Uniper, μια εταιρεία που θεωρείται απαραίτητη για το ενεργειακό σύστημα της Γερμανίας και ενδεχόμενη αποτυχία της θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει ως ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο.

Η καθαρή ζημία του γερμανικού γίγαντα φυσικού αερίου έφτασε περίπου τα 40 δισ. ευρώ το εννεάμηνο, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να επιβιώσει μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Uniper, η ζημία- βάσει διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς- περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ πραγματοποιηθέντα κόστη για όγκους αντικατάστασης φυσικού αερίου και περίπου 31 δισ. ευρώ αναμενόμενες μελλοντικές απώλειες. Η εταιρεία κατέγραψε προσαρμοσμένη καθαρή ζημία 3,2 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σύμφωνα με δήλωση της Πέμπτης.

Η εταιρεία πρόκειται να λάβει πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ με το γερμανικό κράτος να αναλαμβάνει τον έλεγχό της,

Η ενεργειακή κρίση ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, πολύ υψηλότερα από ό,τι πλήρωνε η ​​εταιρεία κοινής ωφέλειας για καύσιμα που διοχετεύονταν από τη Ρωσία στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

«Η Uniper προμηθεύεται αέριο εδώ και αρκετό καιρό σε σημαντικά υψηλότερες τιμές και, όπως είναι γνωστό, έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, επειδή το κόστος αντικατάστασης για την προμήθεια νέου αερίου δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές», δήλωσε η Tiina Tuomela. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του πακέτου σταθεροποίησης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό