16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Πόσο πουλάει το γάλα ο παραγωγός και πόσο καταλήγει στα σούπερ μάρκετ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τιμή του γάλακτος έχει πάρει την ανιούσα παρασυρόμενη από τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί στον τομέα των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αγελαδινό γάλα «φεύγει» από τους παραγωγούς προς τις βιομηχανίες από 0,47 – 0,48€/λτ και φτάνει στο ράφι στου σούπερ μάρκετ από 1,12€/λτ (ιδ. ετικέτας) έως 2,28€/λτ (επώνυμα).

Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως 2,50€/λτ, ενώ σε γνωστές αλυσίδες παραγωγής και πώλησης γάλακτος οι τιμές κυμαίνονται από 1,38€ – 1,98€/λτ.

Το παράδοξο, σύμφωνα με το Mega, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν φθηνότερα από πέρσι, το γάλα φτάνει στους καταναλωτές σε υψηλότερη, από την περσινή, τιμή.

Ενδεικτικά, η τιμή από αγελαδοτρόφο σε βιομηχανία ήταν 0,84 – 0,86€/ λτ (0,58€ τον Δεκέμβριο), με την τιμή στα σούπερ μάρκετ να διαμορφώνεται από 1€/λτ (ιδ. ετικέτας) έως 1,75€/λτ (επώνυμα). Στα συνοικιακά γαλακτοπωλεία η τιμή κυμαινόταν έως 2,30€/ λτ.

Ακριβό και το κατσικίσιο

Την ίδια πορεία αύξησης της τιμής του παρουσιάζει και το κατσικίσιο γάλα, που «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο 1,60€/ λτ και το βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ από 3,29€ – 3,43€/ λτ στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς γάλακτος υπάρχει «τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό» ενώ ζήτημα προκύπτει και από τις ζωοτροφές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το σούπερ μάρκετ, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές», λένε οι αγελαδοτρόφοι, τονίζοντας πως «η μέση παραγωγή είναι τα 0.43 ευρώ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό