18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Πόσο θα αυξηθεί το 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Με την ακρίβεια  να συνεχίζει να… σφυροκοπά τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα υπάρξει εκ νέου βελτίωση των κατώτατων αποδοχών τους. Το τελικό ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό το 2024 θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του έτους. Αυτό σημαίνει ότι στη… ζυγαριά μπαίνουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας – ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός κοκ- οι οποίες πλην του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος κινούνταν σε θετικά επίπεδα.

Βλέποντας αυτά τα δεδομένα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινηθεί στην περιοχή του 4,5%. Κι αυτό, γιατί αφενός οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί αφετέρου μόνο έτσι θα καταστεί εφικτό για την κυβέρνηση να μείνει συνεπής στη δέσμευση της κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Οι μεταβολές, λοιπόν, των μισθών θα πρέπει να κινούνται ετησίως και μέχρι το 2027 σε αυτά περίπου τα επίπεδα. Εφόσον, λοιπόν, ο νέος μισθός κινηθεί στην περιοχή των 820, θα απομένουν περίπου 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Απριλίου 2023, ο νέος κατώτατος μισθός, μετά από αύξηση 9,4%, διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ.

Η διαδικασία που οδηγεί στην αύξηση του κατώτατου

Ωστόσο, για να φτάσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, η ΤτΕ, αλλά και η ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων.

Το πρώτο βήμα πραγματοποιείται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία αποστέλλει στα εμπλεκόμενα μέρη πρόσκληση προκειμένου να κάτσουν στο… τραπέζι του διαλόγου. Η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσης (πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας), θα πρέπει να στείλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ).

Ακολούθως, οι ερευνητικοί αυτοί φορείς θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Στη συνέχεια θα πρέπει αν υποβληθούν οι προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού. Στο αμέσως επόμενο στάδιο η Επιτροπή Διαβούλευσης δημιουργεί τον φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Τα υπομνήματα

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα πρέπει τα υπομνήματα των διαβουλευόμενων να σταλούν στους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ενώ λίγες εβδομάδες μετά διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, όπως επίσης και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Μόλις το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης «κλειδώσει» υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.

Τον Μάιο ή και τον Ιούνιο εκτιμάται ότι ο υπουργός Εργασίας, θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό