16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πόσο διαρκεί, τέλος πάντων, ένα hangover;

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο πράγμα που αναρωτιέσαι μόλις ξυπνάς έπειτα από ένα βράδυ ατελείωτου clubing είναι: πόσο διαρκεί ξανά ένα hangover; Α! Και γιατί ήπια χθες το βράδυ;! Συνήθως, το τυπικό hangover διαρκεί το πολύ 24 ώρες. Αλλά μερικές φορές, αυτές οι επακόλουθες συνέπειες μιας νύχτας με ποτό μένουν περισσότερο -όπως το επίφοβο διήμερο hangover που σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι, ω ναι, δεν είσαι πια στο κολέγιο.

Χρυσά tips για την αποπληρωμή του «χρέους ύπνου» και γιατί δεν πρέπει να «εξοφλήσουμε» με μια κίνηση

Γιατί το hangover διαρκεί περισσότερο;

«Το hangover είναι κάπως ελάχιστα κατανοητό από ιατρική άποψη», λέει ο Fred Goggans, MD, ιατρικός διευθυντής του McLean Hospital στο McLean Borden Cottage στο Camden του Maine. Ως επί το πλείστον, τα συμπτώματα καταπονούν τον οργανισμό αλλά τείνουν να είναι χρονικά περιορισμένα.

Όπως ξέρουμε πολύ καλά, το συκώτι μας πρέπει επίσης να εργάζεται υπερωρίες για να επεξεργαστεί το αλκοόλ. «Το συκώτι πρέπει πρώτα να διασπάσει το αλκοόλ σε ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική», λέει η Anne Boris, RD, LDN, του Northwestern Medicine Huntley Hospital.

Εάν ένα άτομο πίνει πάρα πολύ για το σώμα του ή εάν το συκώτι του δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει την ακεταλδεΰδη σε οξική αρκετά γρήγορα και κάπου εκεί καλωσορίζουμε το hangover.

Ο Δρ Goggans λέει επίσης ότι η ένταση και η διάρκεια του hangover μας συμβαδίζει με την ποσότητα αλκοόλ που έχουμε λάβει. Πέρα από αυτό; «Υπάρχουν επίσης κάποιοι άλλοι παράγοντες που εικάζεται ότι επηρεάζουν την ένταση και τη διάρκεια του hangover», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Πώς ακριβώς επηρεάζει το αλκοόλ το σώμα;

«Η υπερβολική κατανάλωση σε τακτική βάση ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε μία περίπτωση ή η χρόνια κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σας», λέει η Valerie Agyeman, RD, διαιτολόγος στο Flourish Heights, που ειδικεύεται στην υγεία των γυναικών.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά μέρη του σώματός μας.

Νευρολογική λειτουργία. Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Αυτό κάνει τον συντονισμό πιο δύσκολο και μπορεί να δυσκολευτεί το άτομο με πράγματα όπως η ισορροπία, η μνήμη και η λήψη αποφάσεων.

Μυϊκός πόνος. «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και κράμπες», λέει η Agyeman.

Θέματα μεταβολισμού. «Το ποτό μπορεί να βλάψει τους ιστούς του πεπτικού σας συστήματος και να εμποδίσει τα έντερά σας να αφομοιώσουν τα τρόφιμα και να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί υποσιτισμός, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό», όπως λέει η Agyeman.

Μειωμένη ανοσία. Η μεγάλη κατανάλωση (και λόγω του τρόπου με τον οποίο η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο) μπορεί να μειώσει την ανοσία του σώματός μας, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα μας να καταπολεμήσει τα εισβάλλοντα μικρόβια και ιούς.

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Πόσο αλκοόλ πρέπει να πιούμε για να νιώσουμε τα συμπτώματα hangover;

Το πόσο μπορεί να πιει ένα άτομο πριν εμφανίσει συμπτώματα hangover εξαρτάται αποκλειστικά από το σώμα και τον μεταβολισμό του, σύμφωνα με τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο Ginger Hultin από το Σιάτλ, εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και ιδιοκτήτη της ChampagneNutrition.

«Τα ηπατικά ένζυμα ορισμένων ανθρώπων μπορούν να αποτοξινώσουν το αλκοόλ από το σώμα πιο γρήγορα, έτσι θα μπορούν να πίνουν περισσότερο. Σε άλλους επηρεάζεται διαφορετικά ο μεταβολισμός του αλκοόλ, συχνά λόγω γενετικών παραγόντων, και θα μπορούσαν να πάθουν hangover από ένα μισό ποτήρι κρασί ή μπύρα», λέει ο Hultin και προσθέτει, «Αυτό ποικίλλει επίσης μερικές φορές ανάλογα με το φύλο, επειδή συνήθως (αν και όχι πάντα) οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του ηπατικού ενζύμου αλκοολικής αφυδρογονάσης από τους άνδρες».

Για να γίνει η απάντηση ακόμα πιο περίπλοκη, το σωματικό βάρος και το μέγεθος κάνουν επίσης τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζει κάποιος το αλκοόλ. «Υπάρχουν λοιπόν πολλοί παράγοντες -τόσοι πολλοί, στην πραγματικότητα, που θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο τι λειτουργεί για το σώμα σας», σημειώνει ο Hultin.

Πόσο πρέπει να διαρκεί γενικά ένα hangover;

Η έρευνα δείχνει ότι γενικά το hangover διαρκεί για περίπου 14 έως 23 ώρες, με μερικά να εκτείνονται μέχρι περίπου τις 72 ώρες. Αλλά κατά μέσο όρο, ένα hangover θα πρέπει να τελειώσει περίπου 12 ώρες μετά τη διακοπή του ποτού.

Γιατί λοιπόν κάποια hangover διαρκούν τον «κατάλληλο χρόνο» και άλλα… όχι; Ας δούμε οκτώ πιθανούς λόγους.

1. Δεν ήπιες αρκετό νερό

«Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να το μεγιστοποιήσει», λέει ο Vincent Pedre, MD, συγγραφέας του Happy Gut. Το ποτό μπορεί να αφυδατώσει -ακόμη περισσότερο εάν κάνεις εμετό ή υποφέρεις από διάρροια. Και αυτό, πέρα από τις ανισορροπίες μετάλλων (από την εισροή ποτού και την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών), μπορεί να επιβραδύνει το πόσο γρήγορα το σώμα σου αποτοξινώνεται, όπως εξηγεί.

«Ανακουφίστε τον πόνο παραμένοντας ενυδατωμένοι -εναλλάσσοντας κάθε ποτήρι ποτό με ένα ποτήρι νερό και φροντίστε να συνεχίσετε να πίνετε νερό ακόμα και όταν περάσουν τα συμπτώματα».

2. Είχες έναν άσχημο ύπνο

Γνωρίζεις ότι ένας καλός ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα το π.μ., αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι, ενώ μερικά ποτήρια κρασί θα μπορούσαν να σε κοιμίσουν, το βίνο σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να κάνετε το βαθύτερο snoose. «Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν διακόψει τον ύπνο τους μετά από ένα επεισόδιο κατανάλωσης αλκοόλ», λέει ο Δρ Goggans.

Και όλα κάνουν τον κύκλο τους: Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο χειρότερα κοιμάσαι και μετά, τόσο χειρότερα αισθάνεσαι την επόμενη μέρα (και μερικές φορές και τη μεθεπόμενη).

3. Ήπιες ένα πιο σκούρο ποτό

Γνωρίστε συγγενείς ουσίες -είναι αρωματικοί παράγοντες ή υποπροϊόντα ζύμωσης στο ποτό και συνδέονται με το hangover, λέει ο Δρ Goggans. «Φαίνεται ότι οι ομοειδείς ουσίες στα πιο σκούρα ποτά και ποτά συνδέονται με μεγαλύτερο hangover», λέει.

Μείνετε ξεκάθαροι για να κρατάτε τον εαυτό σας καθαρό: Τα λικέρ που συνδέονται με χειρότερους πόνους της επόμενης ημέρας περιλαμβάνουν ουίσκι, ρούμι, κόκκινο κρασί και κονιάκ, λέει ο Δρ Goggans. εκείνα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν hangover: λευκό κρασί, βότκα και τζιν.

4. Μεγαλώνεις (συγγνώμη, είναι αλήθεια)

Όταν είσαι 21 ετών, η ικανότητά σου να αποτοξινώνεις το αλκοόλ είναι διαφορετική από ό,τι όταν είσαι 40 (ή ακόμα και 28), λέει ο Δρ Pedre. «Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρά μας γερνούν και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε τις τοξίνες όπως κάναμε όταν ήμασταν νεότεροι». Έτσι, ενώ τρία ποτά ήταν μια χαρά στο δεύτερο έτος της σχολής, αυτή η ποσότητα μπορεί να μοιάζει διπλάσια 10 χρόνια αργότερα.

5. Έχεις μια ευαισθησία, αλλά δεν το αντιλαμβάνεσαι

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησίες σε ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες που δεν γνωρίζουν καν. Η μπύρα, για παράδειγμα, παρασκευάζεται με κριθάρι και λυκίσκο (γνωστή και ως γλουτένη). Τα κοκτέιλ μπορεί να είναι εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη. Το κρασί μπορεί να έχει θειώδη -όλα αυτά είναι πράγματα στα οποία μπορεί να έχεις δυσανεξία- τα οποία μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν το hangover σου (ναι, ακόμα κι αν έχετε μόνο ένα ποτήρι), όπως λέει ο Δρ Goggans.

6. Ήπιες με άδειο στομάχι

«Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του στομάχου σου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε ναυτία, κοιλιακό άλγος ή έμετο που προκαλείται από hangover», λέει ο Boris.

«Το ποτό μπορεί επίσης να επηρεάσει το σάκχαρό σας», λέει ο Chaun Cox, MD, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στη Mayo Clinic Health Systems. «Το αλκοόλ είναι ένα μεγάλο κύμα θερμίδων και απλών σακχάρων και μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα», λέει, προσθέτοντας ότι το να μην έχεις τροφή στο στομάχι σου πριν πιεις μπορεί να κάνει αυτά τα επίπεδα να αυξηθούν ακόμη πιο δραστικά.

Η λύση; Φάε λίγο -κάτι σχετικά χορταστικό (σκέψου: ένα σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα αντί για σαλάτα) πριν πιεις ώστε να επιβραδύνεις την απορρόφηση του αλκοόλ.

7. Έχεις περίοδο

Το σώμα σου είναι ήδη κάτω από λίγη πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου σου και δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει, μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά σου ακόμη περισσότερο στην περίοδό σου, όπως λέει ο Δρ Cox.

8. Παίρνεις φάρμακα

Πολλά φάρμακα μεταβολίζονται (δηλαδή διασπώνται) από το συκώτι και τα νεφρά -τα ίδια όργανα που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μεταβολίσει το αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να αφήσει αυτά τα δύο όργανα να λειτουργούν υπερωριακά και πιθανώς να μην έχουν την καλύτερη απόδοση.

«Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι αυτά με τα οποία θέλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», λέει ο Δρ Cox.

Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το αλκοόλ, λέει ο Δρ Cox. Αν και δεν είναι πρόβλημα με όλα τα αντιβιοτικά, ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, ηπατική βλάβη και υψηλή αρτηριακή πίεση όταν συνδυάζονται με αλκοόλ επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτεί κάποιος το γιατρό του για να μάθει εάν το συγκεκριμένο φάρμακο αλληλεπιδρά με το ποτό, όπως τονίζει.

Υπάρχουν νόμιμες γρήγορες και αποτελεσματικές θεραπείες hangover;

Δυστυχώς, επειδή οι ειδικοί δεν κατανοούν ακόμη πλήρως το hangover και τι το προκαλεί, είναι αρκετά δύσκολο να αναπτυχθούν θεραπείες για το hangover. Όλα αυτά τα αποκαλούμενα χάπια και ποτά hangover συνήθως έχουν ηλεκτρολύτες και βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που δεν κατανάλωνες ενώ ήπιες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην ενυδάτωσή σου. Αλλά δεν είναι αποδεδειγμένες θεραπείες για το hangover. (Συγνώμη!).

Βοηθούν τα ποτά ηλεκτρολυτών στην αντιμετώπιση του Hangover;

Πρόσφατα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα L-κυστεΐνη μετά από τρεις ώρες κατανάλωσης αλκοόλ ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ναυτίας, πονοκεφάλου και άγχους το επόμενο πρωί σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να επαληθευτεί οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή παρέμβαση ως νόμιμη θεραπεία του hangover.

Μέχρι τότε, αυτές οι τρεις συμβουλές είναι πραγματικά σωτήριες και εγγύηση ώστε να νιώσεις καλύτερα.

Φάε πρωινό. «Η κατανάλωση ενός καλού πλούσιου και χορταστικού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, να παρέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και να μειώσει τα συμπτώματα του hangover», λέει η Agyeman.

Ξεκουράσου. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και η έλλειψη υγιούς ύπνου μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα hangover όπως κόπωση, ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. «Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική εάν αντιμετωπίζετε hangover», λέει η Agyeman.

Πιες νερό. «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα hangover», λέει η Agyeman και προσθέτει, «Η ενυδάτωση με υγρά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα hangover όπως δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο και ζάλη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό