16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Πόσο αποτελεσματική είναι η Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μειώνεται. Επίσης αριθμητικά αρχίζουν και υπερτερούν τα μη ομαλά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά ωάρια έναντι των φυσιολογικών.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία που εξασφαλίζει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «παγώσουν» το χρόνο, αποτρέποντας την ηλικιακή επιβάρυνση των ωαρίων τους και να επιλέξουν αυτές πότε θα γίνουν μητέρες.

Γιατί αυξάνεται η δημοφιλία της;

Τα τελευταία χρόνια η κρυοσυντήρηση ωαρίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλή σαν διαδικασία. Οι γυναίκες πλέον είναι πιο ενήμερες και συνειδητοποιημένες για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Πολλές από τις γυναίκες που είχαν κρυοσυντηρήσει ωάρια είναι πλέον μητέρες με τη χρήση των ωαρίων αυτών!

Πως γίνεται;

Η διαδικασία είναι απλή. Αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, η γυναίκα παίρνει αγωγή για να γίνει η διέγερση των ωοθηκών. Όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος τότε γίνεται η λήψη των ωαρίων (ωοληψία) και καταψύχονται.

Είναι αποτελεσματική;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης είναι απόλυτα αποτελεσματική. Οι τεχνικές κρυοσυντήρησης και απόψυξης δεν έχουν αρνητική επίπτωση στα φυσιολογικά ωάρια.

Πότε θα πρέπει να γίνει;

Αν μια γυναίκα έχει ως πλάνο να κρυοσυντηρήσει ωάρια τότε η διαδικασία συνίσταται να γίνει το συντομότερο δυνατό. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των φυσιολογικών ωαρίων τα οποία εν δυνάμει μπορούν να γονιμοποιηθούν και να δημιουργήσουν υγιή έμβρυα.

Το ιδανικό είναι να γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 35 όπου και έχουμε καλό αριθμό και μεγάλο ποσοστό ομαλών ωαρίων. Βέβαια και σε μεγαλύτερες ηλικίες έχει αποδειχθεί σωτήρια και συστήνεται όπου υπάρχει παράταση του οικογενειακού προγραμματισμού,  απλά ο αριθμός των ομαλών ωαρίων λιγοστεύει. 

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της κατάψυξης ωαρίων;

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που προκύπτουν από ωάρια τα οποία είχαν καταψυχθεί είναι το ίδιο υγιή με εκείνα από εξωσωματική με φρέσκα ωάρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό επιτυχίας μιας εξωσωματικής όταν γίνεται με χρήση κατεψυγμένων ωαρίων είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο που προέκυψε από εξωσωματικές με φρέσκα ωάρια. Φυσικά, το ποσοστό επιτυχίας ήταν σημαντικά αυξημένο σε γυναίκες που είχαν προβεί σε κατάψυξη ωαρίων σε μικρή ηλικία.

Αναμφίβολα όπου ο οικογενειακός προγραμματισμός καθυστερεί η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει μια παράταση γονιμότητας για τη σύγχρονη γυναίκα και θα μπορούσε να αποτελέσει και μια επιπλέον γραμμή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος επισημαίνει ο ειδικός γυναικολόγος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκης. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό