16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πως θα χειριστούν οι πολιτικοί αρχηγοί τις διερευνητικές εντολές

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι δυνατότητες των σχηματισμών έχουν αποτυπωθεί μέσω των δημοσκοπήσεων και οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το μόνο σίγουρο για τις κάλπες που ανοίγουν σε 19 ημέρες από σήμερα είναι πως ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 46% που απαιτεί η απλή αναλογική (αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 8%) προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία.

Οι δυνατότητες των σχηματισμών έχουν αποτυπωθεί μέσω των δημοσκοπήσεων και οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη.

Η διαχείριση των διερευνητικών εντολών δεν είναι μια απλή υπόθεση που οι τρεις πρώτοι έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν την τελευταία στιγμή. Ασφαλώς και τα υποθετικά σενάρια δεν βοηθούν πολύ.

Όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τον νικητή, αλλά από το εύρος της διαφοράς και από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.

Για τη Νέα Δημοκρατία ένα «σκορ», άνω του 34%, που θα «ξεκλείδωνε την πόρτα» της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 βουλευτών για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα οδηγούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή. Από τη στιγμή που ο στρατηγικός του στόχος είναι η αυτοδυναμία δεν θα είχε κανέναν λόγο να τρέξει τη τριήμερη διαδικασία. Οι αντίπαλοί του, άλλωστε θα τον κατηγορούσαν για ανακολουθία.

Ο πρωθυπουργός είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα αφού το νούμερο που θα πετύχει η κυβερνώσα παράταξη το βράδυ της 21ας Μαΐου θα είναι ο οδηγός για το πώς θα κινηθεί.

Στην περίπτωση που το ποσοστό του είναι χαμηλότερο δεν αποκλείεται, ακόμα και αν δεν βγαίνουν τα «κουκιά», να πραγματοποιήσει μια επαφή με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ενισχυμένη αναλογική θα είναι προ των πυλών και όλα θα πρέπει να «ζυγιστούν».

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σαν να απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί συνεχώς πως ο στόχος του είναι να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει την εντολή που θα πάρει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και αναδειχθεί πρώτη δύναμη τότε θα ζητήσει ένα ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Και αν αυτό με βάση την αριθμητική δεν είναι εφικτό, όπως έχει πει ο ίδιος, θα απευθυνθεί στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 ζητώντας την ανοχή τους κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι αν το κόμμα του κόψει πρώτο το νήμα η προοδευτική διακυβέρνηση θα είναι γεγονός.

Σήμερα θα παρουσίασει στο Λαύριο τη μίνιμουμ κυβερνητική πρόταση 11 σημείων που έχει συντάξει. Έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι η «κυβέρνηση των ηττημένων» είναι ένα σενάριο που δεν τον αφορά.

Αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει ανεκμετάλλευτο το τριήμερο που του δίνει το Σύνταγμα.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι δύσκολη, συνεπώς ένα κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ήταν χρήσιμος προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι διαθέσεις που υπάρχουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει διαμηνύσει πως δεν δέχεται στη θέση του πρωθυπουργού ούτε τον κ.Μητσοτάκη ούτε τον κ.Τσίπρα. Που μπορεί να οδηγήσει αυτή η στάση;

Το ΠΑΣΟΚ κρατά «κλειστά τα χαρτιά του» για τις διερευνητικές εντολές. Ο πρόεδρος του έχει θέσει ως στόχο ένα καλό διψήφιο ποσοστό ώστε να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας.

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν ανταποκριθεί, ή ανταποκριθεί απλώς τυπικά στο κάλεσμα των δυο πρώτων, από τη στιγμή που ο ίδιος θα πάρει την τρίτη εντολή.

Με μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε πως δεν θέλει να έχει το ρόλο «κομπάρσου» ή του «παρακολουθητή» των εξελίξεων, όπως είχε συμβεί με άλλα μικρότερα κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν ως εταίροι σε κυβερνήσεις.

Θα συζητήσει την προγραμματική συμφωνία για τη συμμετοχή του σε μια πλειοψηφία με τον νικητή και το «παζάρι», αναλόγως με το ποσοστό που θα έχει λάβει, αναμένεται να είναι σκληρό για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης.

Έχει ενδιαφέρον αν ο κ.Ανδρουλάκης πει «ναι» σε ένα ραντεβού με τον δεύτερο των εκλογών. Έχει αποκλείσει, πάντως τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό