26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Πως γίνονταν οι εκβιασμοί σε επιχειρηματίες -Τα ποσά

Ειδήσεις Ελλάδα

Η διευθύντρια, ο υποδιευθυντής και ακόμη τρεις υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας είναι ανάμεσα στους 7 συλληφθέντες (σ.σ. έχουν συλληφθεί ακόμη μία διεκπεραιώτρια κι ένας λογιστής) από τους «Αδιάφθορους» στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για χρηματισμό –μετά από εκβιασμό- πολιτών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή ευθύνης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του τμήματος Εσόδων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Άμεσα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και η καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας. Η έρευνα διήρκησε αρκετούς μήνες, με τους «Αδιάφθορους» να αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο στοιχείο, με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι υπάρχει «εγκληματική οργάνωση, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ηγετικός ρόλος αποδίδεται στο διαβιβαστικό των Εσωτερικών Υποθέσεων στη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, η οποία φέρεται να μάζευε τα ποσά από τις έκνομες δραστηριότητες και στη συνέχεια η ίδια να τα διένειμε στα άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φερόμενη ως αρχηγός φρόντιζε τα άλλα μέλη του κυκλώματος που εργάζονταν στην Εφορία να εξασφαλίζουν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζονταν «η υποταγή των μελών σε αυτήν (σ.σ. στη διευθύντρια), λόγω της υπηρεσιακής ιεραρχίας». Εκτός από την 50χρονη διευθύντρια, κομβικό ρόλο φέρεται να είχε η 56χρονη διεκπεραιώτρια (σ.σ. οι δύο γυναίκες ήταν σε… ανοιχτή γραμμή), με στόχο τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού.

Σύμφωνα με τους «Αδιάφθορους» η εγκληματική οργάνωση είχε «κλειστό πυρήνα» ακόμη δύο ατόμων, ενώ η διευθύντρια επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνο με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (σ.σ. ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές. Παρ’ όλα αυτά έχουν καταγραφεί πολλές συνομιλίες από τις Εσωτερικές Υποθέσεις –μετά από σχετική εισαγγελική εντολή-, από τις οποίες προκύπτουν α) η τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της ΔΟΥ Χαλκίδας και β) η ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας του κυκλώματος. Κάποια στιγμή, μάλιστα, φαίνεται να προέκυψε και… εσωτερικό ζήτημα καθώς μία υπάλληλος της Εφορίας και σημαίνον στέλεχος του κυκλώματος ετοιμάζονταν για σύνταξη, με αποτέλεσμα να «κριθεί ότι ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία της οργάνωσης» καθώς φέρεται «να απαιτεί χρηματικά ποσά χωρίς την τήρηση “στεγανών”».

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, ιδίως άρση τηλεφωνικού απορρήτου, φυσική επιτήρηση, καταθέσεις μαρτύρων, εξακριβώθηκαν 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες. Προανακριτικά προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι ανάλογα τη δυσκολία κάθε υπόθεσης η «ταρίφα» έφτανε κατά μ.ο. τις 4.000-5.000 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι «Αδιάφθοροι» κατά τη διάρκεια της εφόδου στη ΔΟΥ Χαλκίδας εντόπισαν πολίτη να κρατάει φάκελο στα χέρια του, τον οποίο παρέδωσε στη διευθύντρια και είχε μέσα το ποσό των 10.000 ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό