17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

‘Πυρά’ του Υφυπ. Αθλητισμού Κροατίας προς τις ελληνικές Αρχές, αλλά και ευθυγράμμιση με τα περί ‘γενικευμένου φαινομένου’

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε για την έλευση των χούλιγκαν, κάτι που πιστοποιείται και από τις δηλώσεις του Υφυπουργός Αθλητισμού της Κροατίας.

Στην Ελληνική Αστυνομία έριξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Κροατίας, Τόμισλαβ Ντρούζακ, την αποκλειστική επιτελική ευθύνη για τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος Μιχάλης. Σύμφωνα με το News247, σε δηλώσεις του στην κροατική τηλεόραση HTV ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές και δη, η αστυνομία της χώρας μας, είναι οι κύριοι αρμόδιοι για όσα δεν απεφεύχθησαν.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι υπηρεσίες και οι δικοί μας θεσμοί έκαναν τη δουλειά τους όσο καλύτερα γινόταν”, και επεσήμανε πως και οι αντίστοιχες αρχές του Μαυροβουνίου ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ακόμη και για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων με τα οποία έρχονταν οδικώς οι χούλιγκαν.

“Εκτός βεβαίως από αυτούς που το ξεκίνησαν, σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς βλέπω πως ενοχοποιούνται οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες σχετικά με τις παραλείψεις τους και τον τρόπο που δεν λειτούργησαν”, ανέφερε συγκεκριμένα. Παρόλα αυτά, όπως μεταφέρει το HRT, οι δημοσιογράφοι του άσκησαν κριτική για “μεταφορά ευθυνών” σχετικά με την πρόληψη απέναντι στον χουλιγκανισμό εντός της χώρας.

Ευθυγράμμιση με τα περί “γενικευμένου φαινομένου”

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Ντρούζακ δήλωσε πως το υπουργείο που εκπροσωπεί προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με το δικό μας, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, αλλά όπως είπε ελπίζει να γίνει “μέσα στις επόμενες ώρες”. Προσπάθησε δε να αποδώσει το μακελειό σε “ένα γενικότερο φαινόμενο βίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλους τους αθλητικούς χώρους”.

“Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Δεν εφεύραμε εμείς τις ταραχές. Είναι μια διεθνής τάση”, είπε για να προσθέσει: “Ωστόσο αυτό το μοιραίο γεγονός μπορεί να είναι η στιγμή ή το έναυσμα για να δοθεί τέλος στον χουλιγκανισμό”. Ανάλογη ρητορική περί “γενικευμένου φαινομένου” προωθείται βέβαια και από την ελληνική πλευρά, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορούν οι διπλωματικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικοινώνησε με τον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο Κροάτης υφυπουργός δήλωσε ακόμη πως “αυτοί δεν είναι οπαδοί, είναι ντροπιαστικό να εξισώνονται με οπαδούς. Είναι αστικοί τρομοκράτες”, ανέφερε.

Όπως αποδεικνύεται πράγματι από τα έγγραφα, οι ελληνικές αρχές όχι μόνο γνώριζαν τις προθέσεις των Κροατών και μάλιστα δύο μέρες πριν, αλλά τους είχαν γίνει γνωστές μέχρι και οι πινακίδες των οχημάτων με τα οποία έρχονταν στη χώρα. Ενημέρωση που εστάλη μέσω Interpol στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., φτάνοντας, δε, το πρωί της Δευτέρας σε οκτώ Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις ούτως ώστε να λάβουν μέτρα, τα οποία δεν έλαβαν, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Πρόκειται για τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Βεβαίως οι χούλιγκαν ταξίδεψαν μέσω των συνόρων από Κακαβιά, στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια έφτασαν στην Αττική, άρα οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις αυτών των περιοχών έχουν και την ευθύνη.

Ενημέρωση προς την ΕΛΑΣ παρείχε και η ΣΤΑΣΥ, καθώς οι χούλιγκαν μεταφέρθηκαν με τον ΗΣΑΠ.

Σημειώνεται πως δεκάδες Κροάτες χούλιγκαν διαφεύγουν ακόμη της σύλληψης και σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, την ώρα που τα μέτρα για τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ είναι παραπάνω από αυξημένα.

Από τη δική του μεριά, ο ψυχίατρος Δρ. Porin Makarić, είπε ότι τα περισσότερα άτομα με ψυχικές διαταραχές δεν είναι επιθετικά. “Εδώ είχαμε ένα προσχεδιασμένο ταξίδι στην Αθήνα για να γίνει όλο αυτό”, ανέφερε και απέδωσε τα εγκληματικά κίνητρα άσκησης βίας στην “αποατομίκευση” ατόμων που δρουν ως απερίσκεπτα ως “αγέλες σε ομάδες”. Συνέχισε λέγοντας πως το κίνητρο των οπαδών δεν ήταν να υπερασπιστούν τα χρώματα της Ντίναμο, αλλά ότι η πρώτη τους προτεραιότητα ήταν να αναδειχθούν υψηλότερα εντός της ομάδας των χούλιγκαν στην οποία έχουν ενταχθεί. Πράγμα που ισχύει για όλες τις ομάδες ακραίων οπαδών.

Σημειώνεται πως το κροατικό κανάλι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της Ντίναμο Ζάγκρεμπ, κάτι που δεν έγινε δυνατό, ενώ η ομάδα επανήλθε το πρωί της Τετάρτης με ανακοίνωσή της εναντίον της ΑΕΚ με αφορμή τις ανακοινώσεις της δεύτερης που ζητά τιμωρία των πρωταθλητών Κροατίας.

: NEWS24/7

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό