16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Πυρά» βουλευτών της ΝΔ κατά Ν. Παππά

Ειδήσεις Ελλάδα

Δριμύ κατηγορώ των βουλευτών της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου και Άννας Μάνη- Παπαδημητρίου, κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αποδοχή ή μη της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής να του ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. 

«Καλές οι γενικές επισημάνσεις του κ. Παππά, όμως δεν είναι σχολιαστής. Να μας απαντήσει λοιπόν πόσα μηνύματα είχε στείλει ή λάβει από τον κ. Καλογρίτσα» κάλεσε τον πρώην υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Να απαντήσει εάν γνώριζε για εικονικές συμβάσεις. Να πει εάν ζητούσε βοήθειες από επιχειρηματίες, όπως οι Κοντομηνάς και Μαρινάκης. Ο κ. Παππάς δεν είναι σχολιαστής. Να μιλήσει τώρα» είπε.

Αναφερόμενος στον κ. Καλογρίτσα, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «κάποιοι σχολίασαν το ότι τον πίεσα σκληρά να μιλήσει. Πιστεύω ακράδαντα πως ο Καλογρίτσας επέλεξε να πει λίγα. Να κρατήσει μέσα του τα …πολλά. Ήταν σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε πως το “αριστερό αίμα, νερό δεν γίνεται”. Οι 14 ημέρες που κέρδισε αρνούμενος να έλθει να καταθέσει δήθεν για τον εμβολιασμό του ήταν καθοριστικές. Άλλαξαν πράγματα. Σε αυτές της ημέρες παίχτηκαν πολλά» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Η βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «αδιάσειστα» τα στοιχεία του πορίσματος. Σημείωσε ότι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι ο «μανδύας» των ενεργειών του και ότι αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα να κάνει ήταν να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης, να προωθήσει τις πολιτικές του.

Με τη φράση που αποδίδεται στον κ. Καλογρίτσα προς τον κ. Παππά «Νίκο μου! Λεβέντη μου και καμάρι μου!» άρχισε την τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής. Όπως παρατήρησε, «δύο μάρτυρες μάς καταθέτουν ότι με τη μεσολάβηση του πρώην υπουργού Ν. Παππά, “που έστησε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες”, κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ Χούρυ και Καλογρίτσα. Πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός να κανονίζει ενόψει διαγωνισμού που αυτός έχει ετοιμάσει, συνεργασίες σχημάτων που μετάσχουν στον διαγωνισμό; Ποιος ήταν λοιπόν ο ρόλος του κ. Παππά; Θα δώσει ποτέ κανείς μια απάντηση; Σιωπή. Ούτε σήμερα ακούσαμε κάτι, ούτε στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην Επιτροπή» είπε ο κ. Κελέτσης, τονίζοντας: «Να λοιπόν, η παράβαση καθήκοντος». Επισήμανε επίσης την κατάθεση στην επιτροπή από τον κ. Τόμπρα, ότι «υπήρξε συνάντηση στο Μαξίμου -πάλι με τον Παππά- όπου εκεί προσπαθούσαν και αναζητούσαν λύση Παππάς, Χούρυ, Καλογρίτσας, για το πώς θα δοθεί, θα κατατεθεί η εγγυητική επιστολή και πως θα’ ρθουν τα 3 εκατομμύρια: Τι δουλειά έχει ο αρμόδιος υπουργός [..] να κανονίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν τα σχήματα, τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώσουν τις εγγυητικές, θα καταθέσουν τις εγγυητικές και πως τα χρήματα θα έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; [..] Είναι ψευδή; Ποτέ δεν απαντήθηκε αυτό το ερώτημα. Ούτε από τον κ. Παππά, ούτε κανέναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κελέτσης.

Νωρίτερα, ο ειηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης είχε τονίσει ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Όπως τόνισε, «για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος, το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππάς: Η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό τον οποίο ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως “Λεβέντη μου” και “καμάρι μου”» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά: «Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα, το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC. Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» είπε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε: «Με εντολή Παππά, ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων, όπως τη σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού. Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο» είπε ο κ. Πλεύρης.

«Όλες αυτές οι πράξεις είναι παράβαση καθήκοντος και ζητούμε την άσκηση ποινικής δίωξης και εμείς δεν είμαστε σαν κι εσάς» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης. «Είμαστε περήφανοι γιατί τα πορίσματά μας θα κριθούν από τις δικαστικά συμβούλια. Εσείς ήσασταν της σχολής του κ. Παπαγγελόπουλου, που έλεγε “στείλτο να πάει παρακάτω”. Εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους θέλουμε να τους αντιμετωπίζουμε πολιτικά και να έρθει εδώ ο κ. Παππάς και να απαντήσει και να μη μιλήσει γενικώς για τις τηλεοπτικές άδειες, να πει για τα sms» είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του επιχείρησε να συγκεντρώσει όχι μόνο τις τρεις εξουσίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα, αλλά και μια τέταρτη άτυπη μορφή εξουσίας, αυτή του Τύπου, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Τόνισε μάλιστα, ότι αντί (ο ΣΥΡΙΖΑ) να βάλει τάξη στην αναρχία των μίντια «παραβίασε τελικά τον νόμο που ο ίδιος έφτιαξε». «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε τον έλεγχο όλων των αρμών της εξουσίας, και όχι την αναβάθμιση και την απεξάρτηση της ενημέρωσης από τον έλεγχο οικονομικών συμφερόντων. Στόχος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειραγώγηση του πεδίου της ενημέρωσης και η κατάργηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού» είπε ο κ. Βρούτσης.

Η βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου επέκρινε τον κ. Παππά ότι «από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας σας, νομίσατε ότι η ελληνική Πολιτεία σάς άνοιξε μαγαζί και σας ανέθεσε να ντηλάρετε και να κάνετε άουτ-σόρσινγκ». «Σας φάνηκε έτσι πολύ φυσικό να επικοινωνείτε με έναν από τους υποψήφιους, με σκοπό να διευκολύνετε την κατάθεση προσφοράς εκ μέρους του. Θεωρήσατε νόμιμο, εσείς, ένας πολιτικός με το υποτιθέμενο, ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να επικοινωνείτε με Λιβανέζους αλλά και με ντόπιους επιχειρηματίες για να του χορηγήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια» προσέθεσε η κυρία Αλεξοπούλου, κατηγορώντας τον κ. Παππά ότι «με δόλο και σκοπιμότητα, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ενεργούσατε, προκειμένου να επωφεληθείτε οι ίδιοι, μέσω και του αγαπημένου σας εργολάβου, αποκτώντας πρόσβαση σε τηλεοπτική άδεια, με σκοπό την διαμόρφωση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν είναι πολλά και οι ενδείξεις για την τέλεση της αξιόποινη πράξης τής παράβασης καθήκοντος είναι επαρκείς και σοβαρές», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας και προσέθεσε: «Η σημερινή συνεδρίαση μάς δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει απλώς να ξεσκεπάσουμε το ψέμα, αλλά αντίθετα μας ενδιαφέρει να ανυψώσουμε την αλήθεια και την υπεράσπισή της σε ύψιστο κανόνα. Και η αλήθεια είναι ότι οι μεθοδεύσεις του κ. Παππά, που τεκμηριώθηκαν στην Επιτροπή, στοιχειοθετούν τόσο την άσκηση ποινικής δίωξης του κ. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, όσο και την ανάγκη διαβίβασης του πορίσματος στην Εισαγγελία και τις αρμόδιες αρχές, για τη διερεύνηση της υπόθεσης Documento».

Ο βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής είπε ότι από το υλικό της προανακριτικής προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και συγκεκριμένα ότι «επιχείρησε να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος -στο κόμμα του και στον κ. Καλογρίτσα- με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αλλά και το κράτος».

Ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης είπε ότι πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Παππάς ελέγχεται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι και για δωροληψία: «Αυτός είναι ο αξιακός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. Να γιορτάζει γιατί ένας υπουργός του, κατηγορείται μόνο για το ότι έστησε έναν διαγωνισμό και ταυτόχρονα γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα πήρε κιόλας».

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό