24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πτώση στη Wall – Η Fed προβληματίζει τους επενδυτές

Ειδήσεις Ελλάδα

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones υποχώρησε 252,40 μονάδες ή 0,76% στις 33.044,56 μονάδες, καταγράφοντας πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη από το ράλι του Νέου Έτους. O δείκτης υποχωρεί για φέτος 0,31%. Ο S&P 500 σημείωσε στη συνεδρίαση πτώση 0,76% στις 3.898,85 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε απώλειες 0,96% στις 10.852,27 μονάδες. Οι δύο τελευταίοι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος από τις αρχές του μηνός έως σήμερα.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες οδεύουν πάντως προς την πρώτη εβδομάδα απωλειών στη διάρκεια των τριών τελευταίων. Ο Dow υποχωρεί 3,67% μέχρι στιγμής, οδεύοντας προς την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2022. Ο S&P 500 και ο Nasdaq έχει απωλέσει έκαστος περισσότερο από 2% σε εβδομαδιαία βάση.

«Οι παράγοντες που πυροδότησαν το ράλι από τις αρχές του μηνός έως τώρα (τάση ανάληψης ρίσκου και χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις) φαίνεται να φθάνουν στο τέλος τους. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιφυλακτικότητα και αλλαγή πλεύσης τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Κρίστοφερ Χάρβεϊ της Wells Fargo Securities.

Oι μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου του 2022 στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, δίδοντας στους επενδυτές το σήμα ότι η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική εν μέσω της επιβραδυνόμενης οικονομίας.

«Παρά τις συνεχιζόμενες απολύσεις στον κλάδο τεχνολογίας, η αγορά εργασίας παραμένει δυναμική. Η αγορά εργασίας θα πρέπει να κατεβάσει ρυθμούς προκειμένου να επιτραπεί στην Φέντεραλ Ριζέρβ να νοιώσει άνετα για να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια», αναφέρει ο Εντ Μόια, αναλυτής της Oanda.

Oι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 190.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 14 Ιανουαρίου, που σημαίνει μία πτώση της τάξης των 15.000 αιτήσεων από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Γενικότερα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα μακροοικονομικά μαζί και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο ακόμη θα αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός όμως ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, θεωρεί ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 5%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης και τα τριμηνιαία αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κερδοφορία έχει επηρεαστεί από την οικονομική επιβράδυνση και τις ανησυχίες για ύφεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό