18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πρώτο βήμα για «restart» από το βήμα της 87ης ΔΕΘ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα «restart» θα γίνει σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά  από πολλαπλά δύσκολα μέτωπα -όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες-,στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να εστιάσουν στο τρίπτυχο «οικονομία – καθημερινότητα – μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός στην αποψινή ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα στήριξης που υλοποιούνται στις πληγείσες περιοχές και παράλληλα θα εστιάσει στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα βαρύτητα δίνεται σε ένα οικονομικό πακέτο που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και θα «κοιτά» ιδιαιτέρως προς τις ευάλωτες ομάδες.

Η επόμενη μέρα

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως η οικονομία έχει αντοχές, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ήδη νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος (με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι).

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που σημειώνουν είναι πως με «δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία» εξετάζεται ποιοι πόροι υπάρχουν και πού θα διατεθούν.

Ψηλά στην ατζέντα είναι επίσης το θέμα των μεταρρυθμίσεων και δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένες κινήσεις στην παιδεία, στην υγεία, στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης κ.α. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε έναν πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για όλους τους κρίσιμους τομείς.

Με βάση τον σχεδιασμό, μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου και ενδεικτικά αναφέρεται πως την Πέμπτη εισάγεται στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην επιτροπή της Βουλής.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να ανακτήσει τον βηματισμό της, με τα σενάρια για ανασχηματισμό να έχουν πάρει «μετάθεση».

Η καθημερινότητα

Αυτό που προέχει είναι να δοθεί έμφαση σε μια σειρά θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και να αντιμετωπιστούν παθογένειες πολλών ετών.

Να σημειωθεί εδώ πως την ερχόμενη εβδομάδα τα φώτα στρέφονται στη Νέα Υόρκη, όπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια συνάντηση που θα δείξει και πώς σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο διάστημα η Άγκυρα, ενώ υπενθυμίζεται πως θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό