21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πρώτη φορά Παπάγου και Κάλαμος με πολεοδομικό σχέδιο, αναθεωρείται του Βύρωνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε νέα εποχή εισέρχονται τρεις περιοχές της Αττικής, καθώς αποκτούν σύγχρονο χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) αποκτούν για πρώτη φορά οι Δημοτικές Ενότητες Παπάγου και Καλάμου ενώ αναθεωρείται το ΓΠΣ του Δήμου Βύρωνα.

Ειδικότερα, η Δημοτική Ενότητα Παπάγου του Δήμου Χολαργού – Παπάγου και η Δημοτική Ενότητα Καλάμου του Δήμου Ωρωπού για πρώτη φορά αποκτούν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), ενώ παράλληλα, με υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά αναθεωρείται το ΓΠΣ του Δήμου Βύρωνα.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν:

⦁ Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού και περιβαλλοντική έγκριση αυτού. ⦁ Η Έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου του Δήμου Ωρωπού και περιβαλλοντική έγκριση αυτού. ⦁ Η Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Βύρωνα και περιβαλλοντική έγκριση αυτού.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι και οι τρεις προαναφερόμενες περιοχές «θα μπορούν να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω με προγραμματισμό, κανόνες, περιορισμούς και ασφάλεια δικαίου, έχοντας πλέον την προοπτική οι Δημοτικές Αρχές τους να εκμεταλλευτούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά -εθνικά και κοινοτικά- χρηματοδοτικά εργαλεία για φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες “πράσινες” υποδομές και υπηρεσίες».

Φωτο: ΥΠΕΝ

Ο δήμαρχος Χολαργού – Παπάγου, Ηλίας Αποστολόπουλος, χαρακτήρισε ημερομηνία – «σταθμό» για τον δήμο η κατάρτιση και έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, για πρώτη φορά, στην ιστορία της πόλης. «Διασφαλίσαμε την κυρίαρχη χρήση του Παπάγου, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας και οριοθετήσαμε, οριστικά, τις εμπορικές χρήσεις. Μειώσαμε τον συντελεστή δόμησης, στο 0.9 (από 1 που ίσχυε)», είπε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασιμάκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή «καταφέρνει να βάλει τάξη στο χώρο και να οργανώσει τις απαιτούμενες εντάξεις στο σχέδιο πόλης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Ωρωπού. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε. Καλάμου ανατέθηκε το 2010. Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση το ΓΠΣ του Καλάμου έρχεται, σήμερα, να επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούσαν την περιοχή».

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα για την ισόρροπη ρύθμιση του αστικού και του περιαστικού χώρου του Δήμου, με τη θεσμοθέτηση των πολεοδομικών ενοτήτων και χρήσεων γης, τον υπολογισμό για τα επόμενα χρόνια του αναγκαίου κοινωφελούς και κοινόχρηστου εξοπλισμού, των περιοχών προστασίας των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, των βασικών δικτύων υποδομής κ.λπ.». 

Δείτε τα ΦΕΚ των τριών προαναφερθέντων ΓΠΣ.

– Το ΦΕΚ για την έγκριση του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού

– Το ΦΕΚ για την αναθεώρηση του ΓΠΣ του Δήμου Βύρωνα

– Το ΦΕΚ για την έγκριση του ΓΠΣ της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου του Δήμου Ωρωπού

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό