21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρώτη η ΑΕΚ σε Ευρωπαϊκό προημιτελικό (ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλη ελληνική πρόκριση στην Ευρώπη ήταν κιτρινόμαυρη και πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας 1968 ΑΕΚ που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε περάσει από τα χέρια του Ουγγρογερμανού προπονητή Γένε Τσάκναντι σε αυτά του Γιουγκοσλάβου Μπράνκο Στάνκοβιτς, έγινε η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα που έφτασε σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δέκα χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή ομάδας από τη χώρα μας (Ολυμπιακός 1958) στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ που στον πρώτο αγώνα με την Ακαντέμισκ της Κοπεγχάγης είχε φέρει 0-0 στο βαρύ από την πολλή βροχή τερέν της Νέας Φιλαδέλφειας, νίκησε με 2-0 στη ρεβάνς της Δανίας και συνδύασε την πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη της με την πρώτη πρόκρισή της σε οκτάδα Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Θα ακολουθούσε η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77 και δύο συμμετοχές σε προημιτελικά Κυπελλούχων (1996-97 και 1997-98) και έτσι η ΑΕΚ θα είναι για πάντα (αφού το Κυπελλούχων καταργήθηκε πια) η μόνη ελληνική ομάδα με συμμετοχή σε προημιτελικά και των τριών ιστορικών διοργανώσεων.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1968-69 η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο με 3-0 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ήττα 3-2 εκτός έδρας. Στον πρώτο αγώνα του β’ γύρου, οι Δανοί πήραν το 0-0, εκμεταλλευόμενοι τον κακό αγωνιστικό χώρο και την αστοχία των Ελλήνων. Ξεκινώντας, όμως, για τη Δανία, κανείς παίκτης της ΑΕΚ δεν πίστευε ότι αυτή η πρόκριση θα μπορούσε να χαθεί.

Παρέα με τον… εχθρό

Η αποστολή ξεκίνησε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με πτήση της Ολυμπιακής για τη Γενεύη και μαζί με την ΑΕΚ συνταξίδευσε και η αποστολή του Παναθηναϊκού, με τον οποίον η ΑΕΚ θα έπαιζε την επόμενη Κυριακή! Πολύ συχνά κάτι τέτοια φαινόμενα σε εκείνες τις λίγο πιο… αθώες εποχές του ποδοσφαίρου μας, όταν ακόμα οι πτήσεις τσάρτερ ήταν πολυδάπανες και σπανιότατες.

Από τη Γενεύη, ο Παναθηναϊκός πέταξε για Μπιλμπάο και η ΑΕΚ για Κοπεγχάγη. Εκεί βρήκε παγωνιά και μονοψήφιες θερμοκρασίες, όμως ο δεξιός μπακ της ομάδας Γιώργος Κεφαλίδης βρήκε τη ζεστή αγκαλιά του αδερφού του που είχε να δει πέντε χρόνια, από τότε που αυτός είχε μεταναστεύσει στην (πολύ πιο κοντινή στη Δανία) Σουηδία. Συγκινητική στιγμή και τα πρώτα χαμόγελα λίγο μετά την άφιξη…

Ο αγώνας άρχισε στις 8.30 ώρα Ελλάδας και τον παρακολούθησαν περίπου δέκα χιλιάδες φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων και Ελληνες από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, θα επηρέαζαν με ιδιαίτερο τρόπο την εξέλιξή του…

Απόλυτη κυριαρχία, καθαρή νίκη!

Η ΑΕΚ μπήκε επιθετικά από την αρχή, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να εντυπωσιάζει τους Δανούς φιλάθλους. Η ελληνική ομάδα έχασε κάποιες ευκαιρίες, αλλά στο 26’ ο Γιώργος Καραφέσκος συνδυάστηκε με τον 33χρονο αρχηγό Ανδρέα Σταματιάδη και αυτός με διαγώνιο σουτ έγραψε το 0-1.

Οι Δανοί που ήθελαν δύο γκολ για να προκριθούν, άγγιξαν την ισοφάριση στο 56’, αλλά ο Φώτης Μπαλόπουλος έσωσε την εστία της ΑΕΚ. Το 0-1 παρέμεινε και στο 81’ ήρθε το 0-2 από τη σέντρα του (κορυφαίου της ΑΕΚ) αριστερού μπακ Νίκου Σταθόπουλου και την κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου που… περπάτησε στον αέρα. Μετά τον αγώνα, μάλιστα, οι Δανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν γι’ αυτή του την τεχνική να… μένει στον αέρα, όμως ο ίδιος δεν είχε κάτι να πει. Ήταν κάτι που… απλά συνέβαινε και δεν το είχε διδαχθεί ούτε καλλιεργήσει.

Εν μέσω… διαδηλώσεων

Ο τύπος της εποχής δεν είχε γράψει το παραμικρό, όμως ο αγώνας αυτός είχε διακοπεί δύο φορές (μία στο 0-0 και άλλη μία στο 0-1) από εισβολές Ελλήνων φοιτητών που κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά της στρατιωτικής χούντας που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η τάξη και να αρχίσει ξανά ο αγώνας και μάλιστα ο Ανδρέας Σταματιάδης προέβη σε μια ενέργεια που αργότερα τη μετάνιωσε.

Προσπαθώντας να πείσει τους νεαρούς να βγουν από το γήπεδο, τους είπε «ούτε εμείς είμαστε με τη χούντα, ρε παιδιά» και αργότερα άρχισε να ανησυχεί μήπως αυτό «κυκλοφορούσε» και του προκαλούσε προβλήματα. Το τότε μέλος του ΔΣ της ΑΕΚ και στρατιωτικός στο επάγγελμα Δημήτρης Τράγος τον διαβεβαίωσε ότι δεν ΘΑ κινδύνευε…

«Και Πρωταθλητές Κόσμου!»

Μετά τον αγώνα, στα αποδυτήρια της ΑΕΚ στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι. Οι παίκτες πανηγύριζαν με δάκρυα στα μάτια, όχι τόσο για το πριμ των 35.000 δρχ όσο για τη χαρά που έδωσαν στον εαυτό τους και στους Έλληνες φιλαθλους. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Κοσμάς Κυριακίδης συνεχάρη τους ποδοσφαιριστές… τηλεφωνικώς και συγκεκριμένα μέσω του επιτελείου της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», με την οποία επικοινώνησε την ώρα που ο Βαγγέλης Φουντουκίδης έδινε την ανταπόκρισή του. Αυτός ανέλαβε να μεταφέρει και τα συγχαρητήρια στην αποστολή.

Ο Μπράνκο Στάνκοβιτς δήλωνε ευτυχής «που έχω τόσο καλούς μαθητές», ενώ ο Δανός αρχηγός Λάρσεν παραδέχθηκε την ανωτερότητα της ΑΕΚ και της ευχήθηκε ιπποτικά καλή συνέχεια στη διοργάνωση (παρεμπιπτόντως, η ελληνική ομάδα κληρώθηκε με την Σπάρτακ Τρνάβα από την Τσεχοσλοβακία).

Την ίδια ώρα, το Νο 2 της χούντας Στυλιανός Παττακός ευχαριστούσε με τηλεγράφημα τους παίκτες της ΑΕΚ για το δώρο που του έκαναν «επί τη ονομαστική εορτή του» μια μέρα πριν και τους ευχόταν να αναδειχθούν και… πρωταθλητές Κόσμου!

Με πομπή από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο!

Την επομένη, στο αεροδρόμιο, εκατοντάδες οπαδοί περίμεναν την αποστολή. Πρώτος πρώτος, πανίσχυρος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού του τότε καθεστώτος Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το πώς αξιοποιούσε τις ελληνικές αθλητικές επιτυχίες προς όφελος της κυβέρνησης. Δήλωνε μάλιστα δικαιωμένος για την αντικατάσταση του Τσάκναντι με τον Στάνκοβιτς που ήταν πολύ πιο «διαλλακτικός» και… συνεργάσιμος με τη διοίκηση της ΑΕΚ (αλλά και με την αθλητική ηγεσία του τόπου που είχε λόγο στα εσωτερικά κάθε σωματείου) από όσο ήταν ο άτεγκτος –και γι’ αυτό μη αρεστός στους παράγοντες, παρά τον τίτλο που κατέκτησε- Τσάκναντι.

Η αποστολή ξεκίνησε από το αεροδρόμιο συνοδευόμενη από μία μεγάλη αυτοκινητοπομπή που πέρασε από την παραλιακή και όλη τη Λεωφόρο Συγγρού για να προκαλέσει… συμφόρηση στο κέντρο, πριν καταλήξει στο ξενοδοχείο της ομάδας στο Κεφαλάρι. Ήταν ήδη Πέμπτη βράδυ και την Κυριακή περίμενε ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο. Η ΑΕΚ θα νικούσε και εκεί με 2-1!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Σταματιάδης (73’ Συμιγδαλάς) Παπαϊωάννου, Πομώνης (57’ Σεβαστόπουλος).

Στις 27 Νοεμβρίου

27/11/32 Απόλλων-ΑΕΚ 2-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών –η ΑΕΚ «επέστρεψε» στο δεύτερο ημίχρονο από 2-0 με τα γκολ του Ηλιάσκου και του Μάλλιου)

27/11/55 AEK-Αθηναϊκός 1-0 (Πρωτάθλημα Αθηνών –το γκολ ο Γιάννης Κανάκης με φάουλ)

27/11/58 ΑΕΚ-Χαλκηδονικός 4-1 (Κύπελλο Ελλάδας)

27/11/60 ΑΕΚ-Εθνικός 4-2 (Πρωτάθλημα- από το 30΄ως το 50’ η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με 4-0!)

27/11/66 ΑΕΚ-Ηρακλής 3-1 (Πρωτάθλημα – η ΑΕΚ πέτυχε σημαντική νίκη απέναντι σε έναν Ηρακλή που ερχόταν από τέσσερις σερί νίκες!)

27/11/77 ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 0-0 (Πρωτάθλημα –πολύ καλό παιχνίδι μέσα στη λάσπη, έλειψε μόνο το γκολ)

27/11/83 AEK-Ηρακλής 1-3 (Πρωτάθλημα –μια ΑΕΚ με πολλά προβλήματα έχασε για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια από έναν Ηρακλή που πήγαινε για τίτλο)

27/11/88 AEK-ΟΦΗ 3-0 (Πρωτάθλημα –μεγάλη μπάλα, ωραία γκολ από Πατίκα, Φαμέλη και Σαββίδη και τα όνειρα για τίτλο μεγάλωναν όλο και πιο πολύ)

27/11/91 ΑΕΚ-Τορίνο 2-2 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ο «Γκούλιτ των φτωχών» Ντανιέλ Μπατίστα άνοιξε το σκορ με ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ, αλλά η Τορίνο βρήκε τον τρόπο να πάρει αυτό που ήθελε)

27/11/93 Πανιώνιος-ΑΕΚ 2-2 (Πρωτάθλημα –επική λασπομαχία, με την ΑΕΚ ανατρέπει το 1-0 με Σαβέβσκι και Μπορμπόκη, αλλά να δέχεται την ισοφάριση στο τέλος)

27/11/94 ΑΕΚ-Άρης 3-1 (Πρωτάθλημα –συναρπαστικό ματς που η ΑΕΚ «καθάρισε» όταν ο Αρης έμεινε με δέκα παίκτες μετά το 60’ λόγω αποβολής του Κώστα Κωνσταντινίδη)

27/11/96 AEK-Λύκοι 3-1 (Κύπελλο Ελλάδας)

27/11/00 ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 4-2 (Πρωτάθλημα –Δέλλας, Ντέμης και δυο φορές ο Κωνσταντινίδης σκόραραν σε έναν αγώνα που πήγε από το 0-1 στο 2-1 και από το 2-2 στο 4-2 με τα δύο γκολ του Σωτήρη)

27/11/05 Λεβαδειακός-ΑΕΚ 0-1 (Πρωτάθλημα –νίκη με γκολ του Κατσουράνη σε έναν αγώνα με πολλά επεισόδια και με μολότοφ στο βαν του ALPHA)

27/11/10 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Πρωτάθλημα) 

27/11/10 ΑΕΚ-Πλατανιάς 3-0 (Super League- Μέγας Λιβάγια με δυο γκολάρες)

27/11/2018 ΑΕΚ-Άγιαξ 0-2 (Τσάμπιονς Λιγκ- Την «έκαψε» το πέναλτι και η αποβολή)

27/11/2022 ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 1-2 (Super League- Νίκη με βολίδα Σάκχοφ στο 90′)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό